18 / 04 / 2024

EKODesign Konferansı 2016, 26 Nisan'da gerçekleşecek!

EKODesign Konferansı 2016, 26 Nisan'da gerçekleşecek!

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından düzenlenen EKODesign Konferansı 2016, bu yıl 26 Nisan Salı günü “Tasarım 4.0: Yeni Nesil Yeşil” temasıyla düzenlenecek.



47 yıldır ‘Yapı dünyasının bilgi merkezi’ olma işlevini sürdüren Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından yeni nesil düşünme biçimleriyle “Sürdürülebilir tasarım ve kentleşme” kavramlarının önünü açmak, sürdürülebilir kentleşme politikalarını değerlendirerek yapı sektöründe farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen EKODesign Konferansı 2016, bu yıl 26 Nisan Salı günü “Tasarım 4.0: Yeni Nesil Yeşil” temasıyla düzenlenecek.


Ponceblok sponsorluğunda, YAPI Dergisi bilgi sponsorluğunda ve İNDER, ICVB, Türkiye İMSAD ve ULI Türkiye destekleriyle YEM’in Fulya’daki merkezinde düzenlenecek etkinlik, mimar, tasarımcı, mühendis, akademisyen, iletişimci, peyzaj mimarı, şehir plancısı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri gibi çok farklı alanlardan isimleri bir araya getirerek çevre dostu tasarım ve yapımı gelecekten esinlenen yeni fikirler, ufuk açıcı kavramlar ve uygulamalarla yaygınlaştırmaya odaklanıyor.


“Tamamen bağlantılı olan bir dünyaya doğru ilerlerken, hayatımızı verimli sürdürebilmemiz için yeni nesil araçlar neler olacak?” diye soran EKODesign bu yıl Jonas Lundberg, Luca Molinari, Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Prof. Dr. Pınar Mengüç, Emre Gürsoy, Alper Derinboğaz gibi ‘yeşil tasarım’la ilgili önemli isimleri ağırlayacak.


İhtiyaçlar Bütün İcatların Anasıdır: “Doğa-Şehir-Mimarlık-İnsan” 


İlişkisini Pekiştirecek Akıllı Bir Ekolojik Mimariye Doğru


Bu yılki EKODesign Konferansı’nın anahtar konuşmacısı Urban Future Organization’ın Uluslarası Tasarım Yöneticisi Jonas Lundberg olacak. Etkinliğin açılışını “Hayatta” başlıklı sunumuyla yapacak Lundberg, “Günümüz ve geleceğin şartları ile uzlaşabilmek için teknolojik evrimleri kucaklamalı ve yeni durumumuzu gözden geçirmeliyiz.” diyerek, “Tasarım 4.0: Yeni Nesil Yeşil” temasını doğa, insan ve teknoloji arasındaki ilişkiyi mercek altına alarak yorumlayacak.


Yeniden Kullanım Sanatı: Basit Şeylerle Sürdürülebilirliği Sağlamak


Çağdaş mimarlık kuramcısı ve tarihçisi Luca Molinari, akademisyen, yazar ve eleştirmen şapkalarıyla EKODesign 2016 sahnesinde yer alacak başka bir isim.


Cornell Üniversitesi Roma Mimarlık, Sanat ve Planlama Bölümü’nde öğretim üyesi Molinari, sürdürülebirlik kapsamında geleceğin mimarlık methodlarını, muhtemelen insanlık tarihinin en eski ve sürdürülebilir alışkanlığı olduğunu söylediği “yeniden kullanma” konsepti üzerinden sorgulayacak.


Kentlerin küresel çözümüne mimarlık ve oyun mu cevap olacak?


Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Laboratuvarı (BUG) & Oyun Tasarımı Yüksek Lisans Programı’nın kurucu direktörü Yrd. Doç. Dr. Güven Çatak ile geçen yıl ‘inovatif mimarlık kategorisinde uluslararası The Plan Ödülü'nü alan, mekân deneyimleri için hareketin çeşitli ifadeleri üzerinden etki kurmayı amaç edinen ve yeni medya ile mimarlığı bir araya getirdiği işleriyle tanınan yüksek mimar Alper Derinboğaz da ‘oyun’ kavramı üzerine konuşacak. “Tasarımın Yeni Oyunları” başlıklı oturumlarında, çevre dostu tasarım ve yapımı yaygınlaştıran en yeni nesil araçlardan biri olarak konumlanan “oyun” kavramının nasıl çağımızın belirleyici kavramlarından birine dönüştüğü sorgulanacak.


YAPI Dergisi özel seçkisi | “Anatomik Bir Vaka Etüdü: ÖzÜ SCOLA Binası”


YAPI Dergisi Seçkisi panelinde, SCOLA binası “Anatomik Bir Vaka Etüdü” olarak ele alınacak. YAPI Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Y.Mimar Yasemin Keskin Enginöz’ün moderatörlüğündeki panel’de, EÇEM Direktörü Prof. Dr. M. Pınar Mengüç, Y.Mimar Yasemin Somuncu, B-Design’dan mimar Emre Gürsoy, Özyeğin Üniversitesi Teknik Hizmetler Müdürü Saadet Özkan ve Özyeğin Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Direktörü Nergis Uyan Akbay ile SCOLA binası boydan boya kesilerek ‘anatomik’ müdahaleler yoluyla gözlemlenecek. Böylece, hem enerji verimli bir mimari yapıyı anlamak, hem enerji etkin-düşük maliyetli yapı üretme sürecini incelemek, hem de bu süreci ve mekânı tasarlamak için gereken yaklaşım ve süreci analiz etme fırsatı bulunacak.


Yeni nesil mimarlar


Serbest kürsü formatında, kendilerine ayrılan süre içinde bağımsızca konuşacak olan yeni neslin temsilcileri, EPITOME Collaborative Network Kurucu Ortakları Cemal Koray Bingöl, Deniz Tümerdem, Gamze Gündüz, SUPER EIGHT Ortağı Bilge Kobaş, ABOUTBLANK Kurucu Ortağı Erhan Vural ve ATÖLYE Labs Kurucu Ortağı ve Tasarım Yöneticisi Engin Ayaz olacak.


EKODesign Konferansı 2016 sırasında sosyal medya üzerinden #ekodesign2016 etiketiyle takip edilebilecek. Ayrıca twitter.com/YEMEtkinlik sayfasından “Yeni nesil yeşil sizce nedir?” sorusuna yanıt vererek sosyal medya yarışmasına katılmak mümkün olacak.


Konuşmacılar, konuşma içerikleri ve etkinlik programı ile ilgili gelişmeler ve katılım için: 

www.ekodesignkonferansi.com


Geri Dön