28 / 03 / 2024

EKODesign Konferansı 9 Nisan'da gerçekleşecek!

EKODesign Konferansı 9 Nisan'da gerçekleşecek!

Tasarımın Yeşil Zirvesi ‘‘EKODesign Konferansı’’ “Yeşil Motivasyon” teması ile toplanıyor. Yapı-Endüstri Merkezi tarafından bu yıl 8’ncisi düzenlenecek EKODesign Konferansı, 9 Nisan 2015 Perşembe günü gerçekleşecek.



Yapı-Endüstri Merkezi tarafından bu yıl 8’ncisi düzenlenecek EKODesign Konferansı, 9 Nisan 2015 Perşembe günü, “Yeşil Motivasyon” teması ile AKG Gazbeton ana sponsorluğunda, Geberit konuşmacı sponsorluğunda, YAPI Dergisi bilgi ortaklığında, Arkitektbedriftene, ÇEDBİK, GYODER, İNDER, Türkiye İMSAD ve ULI Türkiye işbirliğinde YEM’de gerçekleştirilecek. 8 yıldır yarattığı tartışma ortamı ve yayınları ile ülkemizde sürdürülebilir tasarım ve kentleşmenin önünü açmayı hedefleyen EKODesign, bu yıl da “Yeşil Motivasyon” kavramının çevresel, ekonomik ve toplumsal boyutları ile ele alındığı oturumlar birbirinden beslenen birçok disiplini bir araya getirecek.



EKODesign Konferansı’nda bu yıl, önümüzdeki dönemde şehirleri ve hayatımızı değiştirecek Yeşil Bina Yönetmeliği, akıllı kentsel dönüşümün hızlandırılmasında yeni bir model olan "Akıllı Şehir Projesi" gibi konular ele alınacak. Sürdürülebilir şehirler adına bu önemli konuların yanı sıra mimaride motive eden, girişimci, ilham veren, yol gösteren önemli isimler de EKODesign 2015 kapsamında; kentsel strateji, yatırım, geliştirme, şehir planlama, yeşil bina, ekolojik ürün, enerji ve mimarlık uzmanları, ortak yaşam alanlarının korunması ve tasarlanması konusundaki deneyimlerini aktaracaklar.


Yapı-Endüstri Merkezi tarafından 9 Nisan 2015 Perşembe günü 09.00-18.00 saatleri arasında AKG Gazbeton ana sponsorluğunda, Geberit konuşmacı sponsorluğunda, YAPI Dergisi bilgi ortaklığında, Arkitektbedriftene, ÇEDBİK, GYODER, İNDER, Türkiye İMSAD ve ULI Türkiye işbirliğinde YEM Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirilecek. 8 yıldır yarattığı tartışma ortamı ve yayınları ile ülkemizde sürdürülebilir tasarım ve kentleşmenin önünü açmayı hedefleyen EKODesign, bu yıl da “yeşil motivasyon” kavramının çevresel, ekonomik ve toplumsal boyutları ile ele alınacağı oturumlarla, birbirinden beslenen birçok disiplini bir araya getirecek.


Şehirleri ve hayatı değiştirecek Yeşil Bina Yönetmeliği EKODesign’da

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan Yeşil Bina Yönetmeliği ülkemize özgü marka değeri olan yeşil bina ve yerleşimlerin olmasını hedefliyor. Hayatımızın her alanında hızla yaygınlaşmakta olan sürdürülebilirlik kavramı, inşaat sektöründe de çevre, ekonomi, sosyal etkiler ile birlikte kalite ve markalaşma anlamında da önemli bir farkındalık yaratıyor. Buna yönelik inşaat sektöründe yenilenebilir enerjiye dayanan, enerji verimli, çevre dostu, yerel malzemeler ile üretilmiş sürdürülebilir yeşil binaların ve yerleşim alanlarının artırılması ve yaygınlaştırılması hedefleniyor. Yaşadığımız mekanları ve şehirlerle birlikte hayatımızı da önemli ölçüde değiştirecek yönetmelik de doğal olarak EKODesign Konferansı’nın gündeminde yer alıyor.


EKODesign Konferansı’nda bu yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Feriha Koç “Kamunun Özel Sektörü Motivasyonu: Yeni Yeşil Binalar Yönetmeliği” başlıklı konuşmasında yönetmeliğin içeriğine dair detayları paylaşacak.


AB destekli “Akıllı Kentsel Dönüşüm” konsepti EKODesign’da

Tepebaşı Belediyesi hizmet binasının elektrik enerji ihtiyacının %20'sinin GES (Güneş Enerjisi Santrali) ile sağlanması, yağmur suyu geri kazanım sisteminin kurulması ve karbon ayakizi eğitim serileri ile tamamlanan projede, proje koordinatörlüğü yapmış olan Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden Makina Mühendisi ve Enerji Yöneticisi Haluk Sevinçli “Küresel Fon Teşviği ile Yeşil Yerine Akıllı Kent” konulu bir konuşma yapacak. Haluk Sevinçli, AB teşviği ile hayata geçirmeyi planladıkları "Tepebaşı Akıllı Kent" projesinin gelişim sürecini aktaracak. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, akıllı kentsel dönüşümün hızlandırılmasında yeni bir model olan "Akıllı Şehir Projesi" için Avrupa Komisyonu'ndan 5.000.000 Avro hibe alıyor.


Konferansta, motive eden, girişimci, ilham veren, yol gösteren önemli isimler yer alıyor

DS Mimarlık Kurucu Ortağı Yüksek Mimar ve Peyzaj Mimarı, aynı zamanda İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Deniz Aslan insanların bulunmak/buluşmak isteyeceği kamusal alanlar yaratmak adına pratik ve kavramsal söylemlerini yeni bir vizyonla EKODesign 2015 sahnesinde ortaya koyacak. Diyalogta kendisine eşlik edecek isim ise Peyzaj Tasarım Ofisi Kurucusu Peyzaj Mimarı Arzu Nuhoğlu olacak. Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı alanında Ulusal ve Uluslararası birçok projeye katılmış, birçok yarışmada ödül kazanmış, tasarımları Ulusal ve Uluslararası birçok dergide yayınlanmış olan ikilinin konuşmaları “Kentsel Peyzaja Dair: Yaptıklarımız-Yapamadıklarımız” başlığında ilgililerle paylaşılacak.


İngiltere the Architecture Foundation tarafından yayınlanan “İngiltere’nin En İyi 50 Genç Mimarlık Ofisi Rehberi”nde yer alan RIBA ödüllü, eko-duyarlı tasarım üzerine dersler veren ve ekolojik tasarım konusunda dünyanın önde gelen mimarlık ofisleri ile birlikte projeler üreten Avcı Architects Kurucusu Mimar Selçuk Avcı, “Yeşil Motivasyon” temasının belki de en dikkat çeken konusu olan ödül sisteminin irdelenmesi adına “Ödüllü Mimar – Ödüllendirilen Mimarlık” başlığı ile EKODesign 2015’te olacak. Dünyaca ünlü ve bol ödüllü mimarlık pratiği Foster + Partners Ortağı aynı zamanda Ekolojik Tasarım ve Sürdürülebilirlik Direktörü Anis Abou Zaki’nin de bulunacağı bu diyalog bölümünde, ekolojik çözümler sunduğu projelere ekolojik ve mikroklima tasarım analizleri, rüzgar ekolojisi, yenilenebilir enerji, sıfır karbon salınımı, pasif tasarım ve sürdürülebilir altyapı alanlarındaki uzmanlığıyla mimarlık arenasında motivasyon aracı olarak “ödül” kurgusu irdelenecek.


Kırsal alanların yeniden ele alınması ve bir kalkınma modeli oluşturması adına toplumları teşvik eden akademik bir girişim olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu ise geleneksel yapım tekniklerinin sürdürülebilir bir çevre yaratmada iyi bir kaynak olacağını gösteren "Köyünü Yaşat" projesi sürecini anlatacak. Bu proje sürecinin deneyimlerini “Kırsaldan Ders Almak” oturumunda A Mimarlık Kurucu Ortağı Özgül Öztürk’le paylaşırken, Öztürk de sürdürülebilirlik, ekoloji ve feng shui üzerine yaptığı çalışmalar ve araştırmalarla, bilgi ve tecrübelerini paylaşmak ; doğaya ve insana saygılı, havayı, suyu, toprağı kirletmeden, mekanların ve o mekanın enerjilerinin de insanlar üzerindeki etkisini dikkate alarak, gelecek nesillere temiz yapılı yaşam alanları bırakmak, yaşama değer katarak, farkındalık yaratmayı hedefleyen bir mimar olma sıfatıyla deneyimlerini aktaracak.


“Tasarım-İnşaat-İşletme” Üçgeninde Sürdürülebilir Malzeme

EKODesign 2015’in ana sponsoru AKG Gazbeton, “yeşil motivasyon” temasını farklılaşarak yorumlayacak ve “Tasarım-İnşaat-İşletme” üçgeninde geçen hikayeler içinde sürdürülebilir malzemenin yerini betimleyecek. Yenilikçi yaklaşımının yanı sıra çevreye verdiği değerle doğa dostu üretim gerçekleştiren AKG Gazbeton, mineral esaslı yanmaz yeni nesil yalıtım plağı Minepor başta olmak üzere doğayla bütünleşen, ergonomik ve emniyetli yapıların oluşturulabilmesine katkı sağlayan ürünlerine dair kapsayıcı bir sunumu ilgililerle paylaşacak.


EKODesign 2015’te Kuzey Avrupa Mimarlığı Mercek Altına Alınıyor!

Oslo şehrinin yeni bir imgesi olan Deichman Şehir Kütüphanesi ile tanınan, mimari tasarım alanlarında, yapıları son derece rafine ve eklemlenmiş prensibe sahip, küçük ölçekli enstalasyon ve pavyonlardan büyük ölçekli karma yapılar ve kentsel tasarım kalemlerine değişen Atelier Oslo’nun Kurucu Ortağı Jonas Norsted, Arkitektbedriftene’nin (Norveç Danışman Mimarlar Derneği) konuğu olarak EKODesign 2015 sahnesinde “Soğuk İklimlerde Binaların Sürdürülebilirliği” ni anlatacak.


Sıhhi tesisat sektörünün lideri Geberit, mimar ve tasarımcılarla yakın geleceğimiz için ekolojik kentsel tasarımda yeni yönelimleri desteklerken “su” ve “mimarlık” ilişkisine odaklanıyor. Bu kapsamda, kendilerini “kent ve kıyı arasında geçiş alanı yaratan daha iyi ve kullanışlı kamusal alanlarda, yükselen su seviyesini önlemek için gerekli tedbirleri kullanmanın olanaklarını tasarım yaklaşımlarıyla ele alan ve uzmanlıklarını bu güçlü yanlarıyla ifade eden bir ofis.” olarak tanımlayan Danimarkalı mimarlık pratiği Hasløv & Kjærsgaard Architects & Planners’i ağırlayacak. Ofisin Ortağı Benny Bøttiger “Kıyı Bölgesinde Doğa ile Tasarlamak” başlıklı bir sunumu ile EKODesign 2015’in konuğu olacak.


EKODesign, her yıl olduğu gibi bu yıl da, YAPI Dergisi tarafından yayına hazırlanan “Yapıda Ekoloji” ekiyle, bu alanda kalıcı bir kaynak oluşturulmasına katkıda bulunurken, YAPI Dergisi konferans kapsamında “motivasyon”u eğitim yapıları özelinde mercek altına alacak. Eğitim mekânlarında öğrenim motivasyonunu “yeşil” ya da “çevre dostu bina”ların nasıl etkilediğini sorgulayacak.


Moderatörlüğünü YAPI Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yasemin Keskin Enginöz'ün yapacağı “YAPI Dergisi Özel Seçkisi” oturumunda, Uygur Mimarlık Kurucu Ortağı Mimar Semra Uygur ve Mimar Özcan Uygur ise İstanbul Valiliği’ne bağlı İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB)’nin “İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi” (İSMEP) adıyla eğitim yapılarının dönüşümünü konu alan “Yeşil Okul Projesi” hakkında bilgiyi İstanbul Valiliği Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) Direktörü Kazım Gökhan Elgin ile birlikte verecek.


Türk Deniz Eğitim Vakfı’nın girişimiyle 2008 yılında açılan Piri Reis Üniversitesi’nin mimarı Kreatif Mimarlık Kurucu Ortağı Aydan Volkan, proje yöneticisi İŞTE Proje Yönetimi ve Mimarlık Hizmetleri Kurucu Ortağı Alev Akın ve projenin sürdürülebilirlik danışmanı TURKECO İnşaat ve Enerji Kurucu Yöneticisi Duygu Erken moderatör Yasemin Keskin Enginöz’ün sorularını yanıtlayacak.


Sürdürülebilir şehir ve mekânlara dair her şey EKODesign’da

Çevre, enerji ve su kaynaklarını gözeterek sürdürülebilir yapılaşma ve kentleşme konularında farkındalığı artırmak ve geliştirmek amacıyla düzenlenen EKODesign, “yeşil diyaloglar” formatıyla karşılaştırmalı olarak uzmanları karşı karşıya getirmeyi, birbirlerinden beslenmelerini ve zengin içerikle yeni sorular sordurarak farklı pencereler açmayı hedefliyor. Yapı-Endüstri Merkezi, sivil toplum, girişim, kentsel strateji, yatırım, geliştirme, şehir planlama, yeşil bina, malzeme ve mimarlık alanlarındaki uzmanları ilham verecek fikirleri ile EKODesign Konferansı’nda buluşturmaya devam ediyor.


Ülkemizde sürdürülebilir tasarım ve kentleşmenin önünü açmak için mimarlık, müteahhitlik ve malzeme bileşenlerinde hem özel sektör hem kamu hem de akademinin farkındalık kazanmasını sağlamak adına çok sesli platform olmayı hedefleyen EKODesign, 8 yıldır yarattığı tartışma ortamı ve yayınları ile gündemi belirlerken, çarpıcı konu başlıklarını uzman konuşmacılarla sektöre sunmaya devam ediyor.


Konferans, her yıl olduğu gibi bu yıl da, YAPI dergisi tarafından yayına hazırlanan “Yapıda Ekoloji” ekiyle, bu alanda kalıcı bir kaynak oluşturulmasına katkıda bulunacak.


Geri Dön