20 / 04 / 2024

Ekonomide büyük atılım başlıyor!

Ekonomide büyük atılım başlıyor!

Referandumun ardından reformlar hızlanıyor. KDV Kanunu'nun yenilenmesinden 'süper teşvike', borç yapılandırmadan Gümrük Birliği güncellenmesine kadar bir dizi önemli ekonomik atılım, gündemde ilk sıraya yerleşecek...



Türkiye gündeminde ekonomi yeniden ilk sıraya yerleşiyor. Referandumun ardından reformlar hızlanıyor. Bu kapsamda, KDV Kanunu'nun yenilenmesine ilişkin çalışmalardan 'süper teşvikin' uygulanmasına, yeni yeniden yapılandırma düzenlemesinden AB ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi görüşmelerine kadar bir dizi ekonomik konu başlığı ilk sıraya yerleşecek.


TÜRK-RUS GÖRÜŞMESİ 

Bunlar arasında ilk sırayı, bazı tarım ürünlerine yönelik yasaklayıcı tedbirlerinin ortadan kaldırılması için Rus bakanlarla yapılacak görüşme alacak. Gelecek hafta Türkiye'de gerçekleşmesi planlanan Türk-Rus bakanlar görüşmesinde, Rus tarafına ilişkilerin normalleşmesi için beklenen çabayı göstermedikleri iletilecek. Kısıtlamaların bir an önce kaldırılması talebi aktarılacak.


BORÇLARA YENİ MÜJDE 

Başbakan Binali Yıldırım'ın müjdesini verdiği, Yeniden Yapılandırma Kanunu'nda süre uzatımı da gündemdeki yerini alacak. Haziran 2016'ya kadar olan vergi ve prim borçlarını kapsayan düzenlemede sürenin, darbe girişimi nedeniyle yavaşlayan ekonomide borçlarını ödeyemeyen mükellefler için mart sonuna kadar uzatılması öngörülüyor. Yıldırım'ın talimatıyla hazırlanan tasarının hızla TBMM'ye gönderilmesi ve mayıs ayında yasalaşması bekleniyor. 


KDV KANUNU SİL BAŞTAN

'Türkiye Uzay Ajansı Kurulması ve Uzaya Yönelik Faaliyetlerin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor. Tasarının yasalaşmasıyla Türkiye'nin uydu üreten, fırlatan ve ihraç eden bir ülke olması hedefleniyor. Yeni dönemin önemli konu başlıklarından biri de Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'na yönelik revizyon çalışması olacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın 'Hem yatırımcı hem satıcı hem de alıcı için yük' olarak nitelendirdiği ve en çok şikayet aldıkları konu olduğunu açıkladığı KDV sistemi, önümüzdeki üç ay içinde sektörün beklentileri de dikkate alınarak gözden geçirilecek. 


İNDİRİMLER EYLÜLE UZADI

Beyaz eşyada ÖTV, mobilyada KDV indiriminde sürenin eylüle kadar uzatılmasına yönelik düzenleme de yürürlüğe girecek. Öte yandan 'Üretim Reform Paketi' hazırlıkları da yakın zamanda tamamlanacak. 


'Süper teşvik'le yatırımlar tam gaz! 

'Süper teşvik' olarak da adlandırılan ve yatırımcıya birçok kalemde önemli teşvikler sunan 'Proje Bazlı Teşvik Sistemi' için başvurular alınarak, değerlendirmeleri yapılırken, uygulamanın ilk örnekleri kısa vadede hayata geçirilmiş olacak. İhracat geliri yarım milyar dolara yaklaşan oyun yazılım sektörünü ihracat gelirlerinin artırılması bağlamında liste başına yazan Ekonomi Bakanlığı, ihracatın artırılması için potansiyeli yüksek sektörleri mercek altına almaya devam edecek. İhracatın artırılması için mevcut teşviklerin etkin şekilde kullandırılmasına referandum sonrası da ağırlık verilecek.


Gözler Merkez'de 

Öte yandan piyasaların gözü kulağı da yine Merkez Bankası'nın alacağı kararlarda olacak. TCMB'nin ağan Genel Kurulu 24 Nisan'da toplanacak, faiz kararının ele alınacağı Para Politikası Kurulu toplantısı 26 Nisan'da gerçekleştirilecek. 'Enflasyon Raporu' ise 28 Nisan'da açıklanacak.


Dış ticarette TL dönemi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın döviz kurundaki oynaklığın zirveye çıktığı dönemde TL kullanımına yönelik çağrısıyla başlayan dış ticarette TL kullanımına yönelik swap (takas) anlaşması görüşmeleri de ekonomi kurmaylarının gündemindeki yerini tekrar alacak.


Akşam


Geri Dön