25 / 04 / 2024

Ekonomideki canlanma ofis talebini artıracak!

Ekonomideki canlanma ofis talebini artıracak!

Cushman & Wakefield 2017 3.Çeyrek Gayrimenkul Pazar Analizleri Raporu'nu yayınladı. Yayınlanan rapora göre, ekonomideki canlanma ofis talebini ve AVM cirosunu artıracak. 



Cushman & Wakefield 2017 3.Çeyrek Gayrimenkul Pazar Analizleri Raporu'nu yayınladı. Yayınlanan rapora göre, ekonomideki canlanma ofis talebini ve AVM cirosunu etkileyecek.  3.Çeyrek Gayrimenkul Pazar Analizi'nde ofis kiralarının en yüksek Levent'te olduğu görülüyor. 

 

Yatırım harcamaları ve net ihracat katkıları ile birlikte, Türkiye ekonomisi 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,1 oranında büyümüştür. Reel sektör güven endeksinde kaydedilen artış da (Ağustos ayında 110,7 puan, Eylül ayında 111,6 puan) iş dünyasındaki iyimser havayı yansıtmaktadır. Bu iyimser tablo ofis piyasasındaki kiralama işlemleri ve yatırımlarının lehine olsa da, kurdaki dalgalanmalar, yüksek enflasyon (TÜFE Eylül 2017 yüzde 11,2) ve işsizlik oranları (Haziran 2017 yüzde 10,2) birincil kira seviyelerini ve pazardaki talebi negatif yönde etkilemeye devam etmektedir. 

 

2017 üçüncü çeyrekte bir önceki döneme kıyasla yüzde 12 artışla toplam 92.603 metrekare yeni ofis alanı tamamlanarak pazara girmiş ve toplam arz 5,5 milyon metrekareye yükselmiştir. Buna ek olarak 3. çeyrekte kiralama işlemlerinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 14,9, geçen yıla göre ise yüzde 68 oranında artış kaydedilmiştir.

 

Yılın üçüncü çeyreğinde yaklaşık 84.903 metrekare toplam kiralama işlemi gerçekleştirilmiş olup, 2017 Ocak-Eylül dönemi için toplam işlem 226.599 m²‘ye yükselmiştir. Metrekare bazında anlaşmaların yüzde 82’si Anadolu yakasında, yüzde12’si MİA bölgesinde ve yüzde 6’sı MİA dışında kalan Avrupa yakasında gerçekleşmiştir. Vakıfbank’ın Ümraniye’de yer alan Akyaka A1 & A2 bloklarındaki 50.960 m²’lik ofis alanını kiralaması ile Anadolu yakasında gerçekleşen işlemler bir önceki çeyreğe kıyasla %162 gibi dramatik bir oranda artış göstermiştir. 2017 3. çeyrekte gerçekleşen diğer büyük işlemler ise: BASF (5.586 m², Nidakule Ataşehir Kuzey, Ataşehir) ve DB Schenker (3.766 m² Premier Kampüs, Kâğıthane) olmuştur.

 

Ofis boşluk oranı 2017 3.çeyrekte %22,5’e yükselmiştir. Söz konusu artışın nedeni bu dönem Cendere bölgesinde Nurol Life ve Seba Office Boulevard projelerinin tamamlanarak piyasaya girmeleridir. 

 

Ekonomideki canlanma ofis talebini artıracak!

 

Ekonomideki canlanma ofis talebini artıracak!

 

Ofis kiralamalarında en yüksek kira ve talep gören bölgeler şöyle sıralanıyor : MİA (Levent-Maslak-Gayrettepe-Zincirlikuyu-Esentepe), Mecidiyeköy- Şişli, Ümraniye, Ataşehir-Kozyatağı-Göztepe-İçerenköy, Kavacık, Kağıthane, Cendere.
 

 


PARAKENDE SEKTÖRÜ GENEL BAKIŞ

 

AVM cirosu artacak
Devlet tarafından alınan teşvik tedbirleri ile gerçekleşen Türk ekonomisindeki büyümenin 3. çeyrekte de devam etmesi Mbeklenmektedir. AYD/Akademetre endeksine göre, bayram tatili ve akademik yılın da başlamasıyla, 3. çeyrekte AVM cirosu bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %32,4 artarak rekor kırmıştır. 2016 yılının aynı dönemine kıyasla yaya trafiği de %6 oranında artmıştır. Ancak yükselen enflasyon (Ağustos ayında %10,7’den Eylül ayında %11,2’ye) ve kur dalgalanmaları kira seviyelerinin düşmesinde önemli rol oynamıştır. 


Geri Dön