27 / 04 / 2024

Ekrem Demirtaş, İzmir'deki plan iptallerini eleştirdi!

Ekrem Demirtaş, İzmir'deki plan iptallerini eleştirdi!

İzmir Ticaret Odası aralık ayı meclis toplantısında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir planlarının iptallerini eleştirdi. Demirtaş, kentte çeşitli itirazlarla planların yargı tarafından iptal edilmesine değindi.



İzmir Ticaret Odası aralık ayı meclis toplantısında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş,  İzmir  planlarının iptallerini eleştirdi. Demirtaş, kentte çeşitli itirazlarla planların yargı tarafından iptal edilmesine değinerek, “İzmir’de Yeni Kent Merkezi ile Mavişehir imar planları iptal edildi. Hemen ardından Çeşme planları iptal edildi. İnciraltı planları iptal edildi. Balçova Jeotermal alan planları iptal edildi” dedi.


“Uzlaşılan planlar hazırlanmalı”

Kentin her planda aynı kaderi yaşadığını da sözlerine ekleyen Demirtaş, “O nedenle planlar yapılırken mutlaka meslek odalarının ve o bölgede yaşayan insanların görüşü alınmalı. Bizim de planlarda görüşümüz alınmıyor ama kendimize görev edinip, para karşılığı o planları alıyor ve inceliyoruz. Uzlaşma sağlanmış olan planlar hazırlanmalı. Zaten kentsel dönüşümde de bir santimetre ilerleyemedik. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkçi’ye bu sorunu da ilettik” diye konuştu.


“2016’da ihtiyatlı olun”

Ekonomik göstergelere de değinen Başkan Ekrem Demirtaş, 2016’da para bulmanın zor ve pahalı olacağını kaydetti. İç tasarrufun yeterli olmadığını dile getiren Demirtaş, “Böyle olunca faizler de düşmüyor. İşadamlarımız ihtiyatlı olsun. Satış sıkıntıları için alternatif pazarlara gidin. İhracat yaparken dikkat edin. Satılan malın parasının alınamaması tehlikesi olabilir. Dikkatli olun ve aşırı risk almayın.  Nakitte kalın, en yüksek faiz oranı veren bankaya 30 gün vadeli yatırın. Dövizle geliriniz yoksa dövizle borçlanmayın. Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalara ve piyasada ortaya çıkan risklere karşı vadeli işlem piyasalarına yönelin. E-dönüşüm kapsamında hayata geçecek yenilikleri yakından takip edin. Eğer yoksa web sitesi ve e-postanız olsun. İnternetten faydalanın. Firmanıza, üniversite mezunu, lisan bilen bir genç alarak dünyayı izleyin” ifadelerini kullandı.


Yeni binanın otopark projesi iptal

İTO’nun yapılacak yeni hizmet binası hakkında da bilgi veren Demirtaş, çalışmaların hızla sürdüğünü açıkladı. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, planda yer alan ve Konak Belediyesi tarafından engele takılan otopark projesinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden de onay almaması üzerine planlardaki yeraltı otoparkının planlardan çıkarılarak iptal ettiklerini vurguladı.


“Çipras’ı İTO’ya getirmek istiyoruz”

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun şubat ayında buluşup, İzmir’e geleceğini belirten Demirtaş, “Biz de bu ziyarette Çipras’ın durumu uygun olursa odamızda sizinle bir araya getirmek istiyoruz” dedi.


TÜBİTAK Başkanı’ndan ‘yerli otomobil’ yorumu

İTO’nun konuğu olarak İzmir’e gelen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Erkin İTO Meclisi öncesi meclis üyelerine yapılan çalışmalar hakkında detaylı bir sunum yaptı. Yerli otomobil için lisans hakkı alınan SAAB marka aracın Türkiye’ye 10 yıl kazandırdığını söyleyen TÜBİTAK Başkanı Erkin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yerli otomobil üretmek için milyonu geçen sayıda fikri mülkiyet hakkı (patent) ödenmekte. TÜBİTAK, uydu bataryaları geliştirmek üzere bir çalışma başlattı ve kendi patentini üretebilecek konuma geldi. Türkiye’nin bu konuda bir yeteneği var ve bunu uluslararası alanda ticari hale getirmek istiyoruz. Bizim bu teknolojiyi pazara sokmamızı için homologasyon yapmamız gerek. Bunu yapmadan tek bir ülke bile sizin otomobil satmanıza izin vermez. Bu nedenle yabancı bir marka aracın lisans hakkını aldık. Böylece yaklaşık 10 yıl kazanmış olduk. Artık bunun üzerine elektrikli motor ve diğer şeyleri ekleyip uluslararası pazarda rekabet edebiliriz” şeklinde konuştu.



Habertürk Egeli 



Haber Yeni Asır'da şu şekilde yer aldı;


İzmir Ticaret Odası Aralık ayı Meclis toplantısına TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin de (soldan üçüncü) katıldı. 

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkam Ekrem Demirtaş, Yeni Kent Merkezi, Mavişehir, Çeşme gibi çeşitli imar planlarının iptal edildiğini söyleyerek, "Her planda aynı kaderi yaşamamak için mutlaka meslek odalarının ve o bölgedeki vatandaşların görüşü alınıp, uzlaşı sağlansın" dedi. 

İTO Aralık ayı meclis toplantısında konuşan Demirtaş, İzmir planlarının iptallerini eleştirdi. Demirtaş, "Yeni Kent Merkezi ile Mavişehir imar planlan iptal edildi. Hemen ardından Çeşme planlan iptal edildi. İneiraltı planlan iptal edildi. Balçova Jeotermal alan planlan iptal edildi" dedi. Kentin her planda aynı kaderi yaşadığım söyleyen Demirtaş, "O nedenle plan yapılırken mutlaka meslek odalarının görüşü alınmalı. Bizim de görüşümüz alınmıyor ama biz para karşılığı o planlanan alanı inceliyoruz. Zaten kentsel dönüşümde de bir santimetre ilerleyemedik" diye konuştu. 

SAAB 10 yıl öne geçirdi Meclis toplantısına konuk olan TÜBİTAK Başkam Prof. Dr. Arif Ergin de İzmir'e üç koldan bilim ve teknoloji için destek verildiğini belirtti. Yerli otomobil için lisans hakkı alınan SAAB marka aracın Türkiye'ye 10 yıl kazandırdığım da söyleyen Ergin, "Bizim bu teknolojiyi pazara sokmamız için resmi onay gerek. Bunu yapmadan tek bir ülke bile otomobil satmanıza izin vermez. Bu nedenle yabancı bir markanın lisans hakkını alarak yaklaşık 10 yıl kazandık. Artık uluslararası pazarda rekabet edebiliriz" dedi. 


Yeni Asır 




Haber Habertürk Gazetesi'nin Egeli ekinde şu şekilde yer aldı...


Yeni yılda doların inişler ve çıkışlar gösterse de, genel eğiliminin çıkış yönünde olacağına dikkat çeken Demirtaş, bu nedenle 2016'nın yatırımcılar için bekleme ve izleme yılı olacağını kaydetti.


İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2015'in gerek işdünyası gerekse ülkemiz için üzücü, yorucu ve gergin bir yıl olduğunu söyledi. Ülke gündeminin bir an önce ekonomi olması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, "2016'da kaybedecek bir tek günümüz dahi yok. Artık icraat zamanı. Yapısal reformlar gerçekleştirilmeli" dedi. Seçimlerin bitip istikrarın sağlandığını da söyleyen Demirtaş, "Fakat işlerimiz açılacak derken hala istediğimiz noktaya gelemedik. İç piyasadaki durgunluk işlerimizin açılmasına engel. 2015'i bekleyerek geçirdik, zaman kaybettik. 2016'da ise kaybedecek bir tek günümüz dahi yok. Artık icraat zamanı. Yapısal reformlar bir an önce gerçekleştirilmeli" ifadelerini kullandı. 


UZLAŞI ZAMANI 

İzmir'in gelişmesi için tüm kurumların ortak akılla hareket etmesi ve birbirleriyle aynı masaya yumruğunu vurması gerekitğini aktaran Demirtaş, "Örneğin İzmir'de Yeni Kent Merkezi ile Mavişehir imar planları iptal edildi. Hemen ardından Çeşme planları iptal edildi. İnciraltı planları iptal edildi. Balçova Jeotermal alan planları iptal edildi. Her planda aynı kaderi yaşıyoruz. Planlar yapılırken mutlaka meslek odalarının, o bölgede yaşayan insanların görüşü alınmalı. Uzlaşma sağlanmış olan planlar hazırlanmalı. Zaten kentsel dönüşümde bir santimetre ilerleyemedik" diye konuştu. 


2016 TAVSİYELERİ 

2015 yılı başında üyelerine ve işdünyasma çeşitli tavsiyelerde bulunduklarım da açıklayan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş şunları söyledi: "Şimdi, 2016 için görüşlerimi ifade edeyim. 2016'da para bulmak zor ve pahalı olacak. İhtiyatlı olun. Satış sıkıntıları için alternatif pazarlara gidin. İhracat yaparken dikkat edin. Satılan malın parasının alınamaması tehlikesi olabilir. Dikkatli olun ve aşırı risk almayın. 

Nakitte kalın, en yüksek faiz oranı veren bankaya 30 gün vadeli yatırın. Dövizle geliriniz yoksa dövizle borçlanmayın. Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalara ve piyasada ortaya çıkan risklere karşı vadeli işlem piyasalarına yönelin. E-dönüşüm (E-arşiv, e-defter, e-yoklama, e-tebligat, vb.) kapsamında hayata geçecek yenilikleri yakından takip edin. Eğer yoksa web sitesi ve e-postanız olsun. İnternetten faydalanın." 


Habertürk Egeli Ek


Geri Dön