26 / 04 / 2024

Elazığ'da ev sahipleri kiraları artırdı! 

Elazığ'da ev sahipleri kiraları artırdı! 

Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremden sonra fırsatçı ev sahipleri kira fiyatlarını iki katına çıkardı. Depremden önce 700 liraya ev bulabilen Elazığ sakinleri, şimdi aynı evin 1500 lira olduğunu belirtti...



Elazığ’da, 6.8 büyüklüğündeki depremde bazı binalar yıkıldı, birçok bina ise ağır ve orta hasarlı raporu alması sebebiyle, can güvenliği göz önüne alınarak kullanımı yasaklandı. Bu durumun ardından depremzedeler kentte geçici olarak kurulan çadırlar, okullar, camiler, spor salonları ve misafirhanelerde konaklıyor. Hava sıcaklığının özellikle geceleri eksilere düşmesi ile zorluk yaşayan depremzedeler, barınmak için kiralık ev arayışına girdi.

Sputnik News'te yer alan habere göre, 33 mahallesi bulunan Elazığ'da ev sahipleri, 6.8'lik deprem sonrasında evlerin kira fiyatlarını değiştirdi. Deprem öncesi 700 TL istenen dairelere şu an 1500 TL istendiği ortaya çıktı. Çadırlarda kalan depremzedeler, kiralık ev bulamamaktan şikayetçi oluyor.

Kiralar bir anda 2 katına çıktı

Evlere artan talebin ardından kentteki kiralık evlerin fiyatı da bir anda 2 katına çıktı. Daha önce semtine ve metre karesine göre 700 ile 1500 TL arasında değişiklik gösteren fiyatlar bir anda 1500 ile 2 bin TL'ye kadar ulaştı. Talebin artmasıyla yükselen kira fiyatlarına tepki gösteren depremzedelerin birçoğu kış mevsiminde açıkta kalmamak için bu durumu mecburen kabullendi.

Kiralık ev bulamıyorlar

Depremzedeler, bu durum karşısında kabul ettikleri yüksek fiyatlara karşın ev bulmakta zorluk çekiyor. Birçoğu sokaklarda ev arayanlar, iki katına çıkan kiralara razı olmalarına rağmen ev bulamadıklarını belirtiyor.

'Ev sahipleri insaflı olsun'

Ev sahiplerinden insaflı olmalarını bekleyen vatandaşlar, yetkililerin de bu duruma el atarak önlem almasını istiyor. Sokak sokak ev aradıklarını kiraların 2 katına yükseltilmesine rağmen başlarını sokacak yer bulamadıklarından şikayet eden bir depremzede, "Deprem nedeniyle mağdur olduk. Şu an birçoğumuz çadır ya da spor salonu, okullarda kalıyoruz. Çok şükür yardımlarla karnımız doyuyor, devletimiz bize bakıyor. Ama fırsatçılar kiraları arttırdığı için ev bulamıyoruz. Hepimiz fırsatçılardan şikayetçiyiz ve önüne geçilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Emlakçılar da şikayetçi

Elazığ Emlakçılar Derneği Başkanı Hakan Albayrak, depremin ardından kiraların fırsatçılık yapan ev sahiplerince iki katına çıkarıldığını belirtti. Her gün yüzlerce kişinin emlak bürolarına gelerek ya da telefonla kendilerini arayarak ev istediğini aktaran Albayrak, "Buna rağmen insanların taleplerine yetişemiyoruz" dedi.

Kentte depremde yıkılan bina sayısının az olmasına rağmen hasarlı bina sayısının 600 civarında olduğuna dikkat çeken Albayrak, "Hasarlı binalar yıkılmaya başlandığı için vatandaşlar kiralık daire aramaya başladılar. Ne yazık ki bu durumu bazı arkadaşlar fırsata çevirdiler. Deprem öncesi 700-800 TL olan evler 1500 TL olmuş durumda. Ev sahipleri maalesef böyle fiyat veriyorlar. Birçok kişi maalesef bu durumdan nemalanarak kiraları iki katına çıkardı. Bazı ev sahipleri kiraları daha düşürdü veya bedava olarak depremzedelere tahsis etti. Ancak, büyük çoğunluğu bunu fırsata çevirip kiraları yükseltti" şeklinde konuştu.

Albayrak, depremin ardından Türkiye’nin her yerinden yardım ulaştığını fakat Elazığlı ev sahiplerinin aynı duyarlılığı göstermediğini söylerken, kiraları bilinçli olarak yükselten ev sahiplerini tespit ederek yetkililere bildirip ifşa edeceklerini de açıkladı. Hasar tespit çalışmaları ile hasarlı bina sayısının artacağını bu durumun talebi daha da çoğaltacağına dikkat çeken Albayrak, ev sahiplerinin duyarlı olup fırsatçılıktan vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. 

Elazığ'da kiralık dairelere talep arttı!


 


Geri Dön