25 / 04 / 2024

Koronavirüs İstanbul'da konut fiyatlarını artırdı mı?

Koronavirüs İstanbul'da konut fiyatlarını artırdı mı?

Koronavirüs salgını konut trendlerinde değişikliğe sebep oldu. Salgın sürecinde izole olmak isteyen ve kalabalıktan kaçmak isteyen vatandaşlar, villa tipi konut arayışlarını artırdı. Peki İstanbul çevresinde hangi ilçelerde konut arayışı arttı? Koronavirüs İstanbul'da konut fiyatlarını artırdı mı?



'Evde kal' önlemleriyle birçok kişinin evde izole olmasına sebep olan koronavirüs salgını konut sektörünü de etkiledi. 

İlk koronavirüs vakasının ülkemizde 11 Mart'ta tespit edilmesiyle birlikte ülkede çeşitli tedbirler yürülüğe konuldu. Bu tedbirlerin başında 'Evde kal' çağrıları ve sokağa çıkma yasakları geldi. 

Evde kalan, dışarıya çıkamayan vatandaşların ise konut tercihleri değişti. Vatandaşların konut tercihleri ve arayışları, müstakil, bahçeli konutlara, villalara yöneldi. 

Koronavirüs salgınıyla birlikte villa ve müstakil konutlarda yaşanan talep, fiyatları da etkiledi. 

İstanbul'da koronavirüs salgını sebebiyle Büyükçekmece, Şile ve Tuzla'da yer alan villa tipi konutlara talep arttı. Büyükçekmece, izole olmak isteyen vatandaşların kaçmak istediği yerlerden biri haline gelirken, Şile ve Tuzla'da havalarında ısınmasıyla beraber, tatil isteğinin de oluşmasıyla, kiralık eşyalı villa tipi konutlara talep oldukça arttı. Şehir merkezinden uzaklaşmak isteyen vatandaşların İstanbul sınırları içindeki bir diğer tercihi de Başakşehir oldu. 

Koronavirüs İstanbul da konut fiyatlarını artırdı mı?

Konut fiyatları arttı mı?

Koronavirüs salgınıyla birlikte konut talebinde artış yaşanan İstanbul'un ilçelerinde konut fiyatlarının da artığı belirtiliyor.

Başakşehir bölgesindeki konut projelerinde ortalama metrekare fiyatları 7 bin 740 TL iken şerefiyelerine göre 15 bin TL'lere kadar çıkan metrekare fiyatları da bulunuyor. Başakşehir’de konut fiyatları ortalaması 100 metrekare daire için 458 bin 407 TL oldu. 

Şile'de ise, vatandaşların genellikle üç ve altı aylık kiralama gibi bir tercihleri ön planda. Fiyatlar ise değişiyor. Eşyalı villa tarzı evlerin üç aylık kirası 18 bin TL'den başlıyor ve 25 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Villa tarzında talep daha yoğun. 

Büyükçekmece'de ise fiyatlar bölge Ortalaması için 100 metrekare dairede ortalama 431 bin TL olarak belirleniyor.

Birçok vatandaş da bu süreçte İstanbul'un kalabalığından kaçarak Sarıyer Zekeriyaköy’de eşyalı villa tarzında konut kiraladı. Ev sayısının az olmasına rağmen talebin yüksek olduğu ilçede, kira fiyatları 5 bin ile 30 bin TL arasında değişiyor.

Koronavirüs İstanbul da konut fiyatlarını artırdı mı?

Fiyatlarda yüzde 20 artış

Koronavirüs salgının ülkemizde etkilerinin görüldüğü 11 Mart tarihinden bu yana İstanbul’un sakin, villa tipi konutların çok olduğu ilçelerinde ev fiyatlarının yüzde 20 arttığı belirtiliyor.

Artan taleple Uskumruköy’de fiyatlar yüzde 22, Zekeriyaköy’de yüzde 20, Kilyos’ta yüzde 15 ve Şile‘de de yüzde 17’ye varan oranda arttı.

2 aylık zaman içerisinde İstanbul genelinde koronavirüs salgını sürecinde ortalama metrekare satış fiyatlarında yüzde 7, kiralama fiyatlarında ise yüzde 5 civarında artış meydana geldi. 

Salgın süreci boyunca İstanbul ve Türkiye'de konut fiyatlarının düşeceği öngörülüyor ancak Zekeriyaköy, Çekmeköy ve Bahçeşehir’in bahçeli kısımlarında fiyatların daha da artacağı belirtiliyor. 

Bu ilçelerde evi olanlar yaşadı! Koronavirüs dopingi!

Konut satışlarına koronavirüs etkisi!

Koronavirüs konut sektörünü nasıl etkiledi? Fiyatlar arttı mı? 

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön