24 / 04 / 2024

Elazığ'da kentsel dönüşüm başlıyor!

Elazığ'da kentsel dönüşüm başlıyor!

Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili göreve başladıkları 2014 yılından itibaren yoğun bir çalışmanın içinde olduklarının altını çizen Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Özellikle 7 mahallemizde kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor.



Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Elazığ Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarından kendisine bir kaynak aktarımı asla yapmayacaktır. Bu mahiyette bir kısım mahallelerde yaptığımız kentsel dönüşüm çalışmalarında artı bir gelir görünmekte, bir kısım mahallelerde ise eksiye düşmekteyiz


Artı gelirin olduğu yerlerde kaynakları alıp, eksiye düştüğümüz mahallelerde kullanacağız. Asla ne Elazığ Belediyesi olarak biz ve ne de konutları yapacak olan  TOKİ  bir gelir beklentisi içinde değiliz. Bu kaynaklar Elazığ'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına harcanacaktır. Hedefimiz, gayemiz kentsel dönüşüm çalışmalarında hali hazırda orada bulunan hemşerilerimizin en iyi sonucu almaları için gayret etmektir” dedi.

 

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz bir basın toplantısı düzenleyerek, kentsel dönüşüm çalışmalarında gelinen nokta başta olmak üzere çalışmalarına ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“KARLA ETKİN MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR”

Elazığ’da dün akşamdan itibaren etkili olmaya başlayan kar yağışı sonrasında Elazığ Belediyesi’nin tüm ekip ve ekipmanlarla karla mücadele çalışmalarını sürdürüldüğünü belirten Başkan Yanılmaz, çalışmalarında ana arterlerin, otobüs ve minibüs güzergâhlarının, hastane yollarının, mezarlık yollarının ve okul yollarının ulaşıma açık tutulmasını öncelediklerini ve bu doğrultuda çalışmalarını 7/24 esasına bağlı olarak şehir merkezi genelinde sürdürdüklerini kaydetti. Başkan Yanılmaz, çalışmalar kapsamında bir taraftan tuzlama ve solüsyon çalışmaları devam ederken, yaya trafiğinin yoğun olduğu noktalarda da kaldırım temizleme ve meydan temizleme çalışmalarının aralıksız devam ettirildiğini söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM FİİLEN BAŞLIYOR

Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili göreve başladıkları 2014 yılından itibaren yoğun bir çalışmanın içinde olduklarının altını çizen Başkan Yanılmaz, “Özellikle 7 mahallemizde kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Cumhuriyet Mahallesi'nde 21.69 hektarlık bir alanda, Sürsürü Mahallesi'nde 17.72 hektarlık bir alanda, Aksaray Mahallesi’nde 16.05 hektarlık bir alanda, Kızılay Mahallesi’nde 42 hektarlık bir alanda, Karşıyaka Mahallesi'nde 50.30 hektarlık bir alanda, Zafran Mahallesi’nde 84.90 hektarlık bir alanda, Gümüşkavak Mahallesi’nde 27.07 hektarlık bir alanda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Elazığ'da toplam 259.73 hektarlık bir alanda kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarından riskli bir binanın yıkılarak yerine yeni binanın yapılmasını kastetmiyorum. Geniş bir alanı kastediyorum. 259.73 hektarlık bir alan neredeyse bir mahallenin büyüklüğüne eşdeğerdir” şeklinde konuştu.

“CUMHURİYET MAHALLESİ’NDE BAŞLIYORUZ”

Cumhuriyet Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarında nihai aşamaya geldiklerinin altını çizen Başkan Yanılmaz, şunları kaydetti:

“Cumhuriyet Mahallesi'nde imar planına esas olan zemin etütleri, kamulaştırma ile ilgili detay çalışmaları, hâlihazırdaki hak sahipleri tespiti ve gayrimenkul değerlendirme çalışmaları yapıldı, akabinde mevcut durum analizi yapıldı. Bu alandaki 21.69 hektarlık alanda ne kadar okul, ne kadar sosyal tesis ihtiyacı var, kaç cami yapılacak, kaç konut var ve bunlarla birlikte rezerv alanı ile riskli alanlar ile ilgili neler yapılması konusunda geniş bir mevcut durum analizi yapıldı.

Mevcut durum analizi yapıldıktan sonra ortaya bir eylem planı çıktı. Bununla ilgili nasıl bir eylem planı uygulanacak, bunun tespitleri yapıldı ve akabinde 1/5000 ve 1/1000 imar planları esas alınarak çalışmalara başlandı. Öncelikle mimari avan projeleri ortaya çıktı, mimari avan projeleri Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra mimari uygulama plan uygulamaları yapıldı ve nihayetinde mimari uygulama projeleri Bakanlık bünyesinde bulunan Kentsel Tasarım Komitesi'nin onayına gitti. Kentsel Tasarım Komitesi'nin onayından çıktıktan sonra bu bölgedeki Maliye arazilerinin devri ile ilgili çalışmalara başladık. Ve nihayetinde 15 gün önce TOKİ ile yapım protokolü imzaladık. Protokol imzalandıktan sonra oradaki hak sahipleri ile ilgili görüşmeler sürecine başladık. Hak sahiplerine bugünden itibaren birer yazı göndererek, görüşmelere davet ediyoruz. 13 Şubat-17 Nisan 2017 tarihleri arasında 60 günlük görüşme süreci içinde hak sahipleri ile oradaki çalışmanın nasıl olacağı, riskli alanda ve rezerv alanında nasıl bir çalışma yapacağımızı, hali hazırda bulunan hak sahiplerinin nasıl bir konuta sahibi olacakları ile ilgili detaylı görüşmeler yapılacak ve onlardan yetkiler alınacak. Bu yetkiler ile birlikte oradaki yapım çalışmaları da fiilen 2017 yılı içinde başlamış olacaktır.”

“ASLA BİR KAYNAK BEKLENTİSİ İÇİNDE DEĞİLİZ”

Elazığ Belediyesi olarak kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin yaptıkları görüşmelerde ve yapacakları kentsel dönüşüm çalışmalarında bir kaynak beklentisi içinde olmadıklarına vurgu yapan Başkan Yanılmaz, “Özellikle belirtmek istiyorum. Elazığ Belediyesi kentsel dönüşüm çalışmalarından kendisine bir kaynak aktarımı asla yapmayacaktır. Bu mahiyette bir kısım yerlerde yaptığımız kentsel dönüşüm çalışmalarında artı bir gelir görünmekte, bir kısım mahallelerde ise eksiye düşmekteyiz. Artı gelirin olduğu yerlerde kaynakları alıp, eksiye düştüğümüz mahallelerde kullanacağız. Asla Elazığ Belediyesi olarak biz ve konutları yapacak olan TOKİ bir gelir beklentisi içinde değildir. Bu kaynaklar Elazığ'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına harcanacaktır. Hedefimiz, gayemiz kentsel dönüşüm çalışmalarında hali hazırda orada bulunan hemşerilerimizin en iyi sonucu almaları için gayret etmektir” dedi.

TOKİ ile yapılan protokole ilişkin de bilgi veren Başkan Yanılmaz, “Kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin projeyi, mahal listesini biz hazırlıyoruz. Nasıl bir bina, hangi kalitede bir bina olacağına biz karar veriyoruz. Bizim karar verdiğimiz projenin uygulamasın TOKİ ile birlikte yapıyoruz. TOKİ’nin gücünden ve gelir kaynaklarının yüksekliğinden Elazığ olarak faydalanıp, Elazığ’ımıza en iyi sonucu almanın gayreti içindeyiz. Bütün bu çalışmalarımızda birlikte hareket ettiğimiz Cumhuriyet Mahallesi muhtarımıza teşekkür ediyorum. 2017 yılı içinde Cumhuriyet Mahallemizde kentsel dönüşüm çalışmalarına fiilen başlamış olacağız, projenin hayırlı-uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

Başkan Yanılmaz Sürsürü Mahallesi başta olmak üzere diğer mahallelerde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin ise şunları kaydetti:

“Sürsürü Mahallemizdeki kentsel dönüşüm çalışmalarında imar planına esas zemin etüt çalışmaların bitirdik, yine kamulaştırma detay alımı ile ilgili çalışmalar bitti. Hak sahiplerinin tespiti, hali hazırın tespiti, gayrimenkul değerlendirme çalışmaları bitti. 1/5000 1/1000 imar planı çalışmalarımız, mimari avan projeleri bitti. Mimari uygulama projelerimiz ve kentsel tasarımla ilgili projeler hazırlandı. Şu anda maliye arazileri ile ilgili devir protokolü çalışmalarımız sürüyor. Bunlar da bittikten sonra TOKİ ile bir protokol imzalayarak buradaki çalışmalarımızı da hızlandırmış olacağız.

Aksaray ve Kızılay mahallelerimizde yeni imar planına esas zemin etüdü, kamulaştırma detay alım çalışmaları, hak sahiplerinin tespiti, hali hazırın tespiti, gayrimenkul değerlendirme çalışmaları, 1/5000 ve 1/1000 imar planı çalışmaları, mimari avan projeleri ve kentsel tasarım projeleri bitti, süreç devam etmektedir. Yine Karşıyaka mahallemizde ve Zafran mahallemizdeki çalışmalarımız devam ediyor. Gümüşkavak Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışması ise Mart ayı Belediye Meclis’inde onaylandıktan sonra fiilen diğer mahallelerde olan çalışmalarla birlikte devam edecektir. Hedefimiz Elazığ'daki kentsel dönüşüm ihtiyacına sahip olan bütün mahallelerimizde, oradaki hak sahiplerini mağdur etmeden, onların en iyi şekilde faydalanmaları için çalışmaları devam ettirmektir. 2023'e kadar kendimize bir plan yaptık. 2023'e kadar bu plan, adım adım tarafımızdan takip edilecektir ve Elazığ’ımızın en iyi şekilde faydalanması için sonuçlandırılacaktır.”

ELBÜS PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

Elektrikli otobüs projesi olan ELBÜS Projesi ile ilgili uzun ve detaylı bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Yanılmaz, “Elektrikli otobüs projesi üzerinde çok uzun bir çalışma yaptık. Projeyle ilgili olarak aynı zamanda bir ARGE çalışması olması için adeta firmaları zorladık. Elazığ'daki otobüslerin katanerli olmasını istemedik. Belli güzergâhın dışına çıkma imkanı olmayan bir sistemle çalışan elektrikli otobüs istemedik. İstedi ki otobüslerimiz bataryalı olsun, ihtiyaç duyduğumuz güzergâhlara o otobüsleri anında aktarabilelim. Nihayetinde ARGE çalışmaları ve proje teknik detayları tamamlandı. 18 metre uzunluğundaki körüklü otobüslerle bu elektrikli otobüs projemizi en iyi şekilde yerine getireceğiz.

Dünya Bankası ile finans çalışmalarını geçen hafta tamamladık. İçişleri Bakanlığı'ndan onay aldık Şubat ayı içinde ELBÜS ihalesine çıkıyoruz. Bu yıl içinde de elektrikli otobüslerimizi Elazığ yollarında göreceğiz. ELBÜS Hilalkent Doğukent arasında ring sistemi ile çalışacak. Hilalkent tarafına giden otobüslerimiz İletişim Fakültesi’ne kadar gidecek. Hilalkent-Doğukent ring seferi yapan ELBÜS en geç 10 dakikada bir duraklara gelecektir. Çevreci ve işletme maliyeti düşük olan ELBÜS ile konforlu ve kaliteli ulaşım hizmetini hemşehrilerimize sunmuş olacağız.” diye konuştu.

ELAZIĞ BELEDİYESİ’NDEN GENÇLERE BÜYÜK FIRSAT

 Elazığ Belediyesi olarak 2016 yılı içerisinde Avrupa Birliği Bakanlığı-Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı-Türkiye Ulusal Ajansı’na Avrupa Gönüllü Hizmet Programı kapsamında yapılan akreditasyon başvurusunun, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından değerlendirilerek, 26.01.2017 tarihinde kabul edildiğini belirten Başkan Yanılmaz, şunları kaydetti:

“81 il içinde akreditasyon alan 6. il Elazığ Belediyesidir. Program ile 18 - 30 yaş arasındaki yüzlerce gencimizin 2-12 ay arasında, Avrupa’da diledikleri bir ülkede, gönüllü faaliyetlerde yer almalarına, yabancı dillerini geliştirebilmelerine, kültürlerarası iletişim becerilerini arttırabilmelerine, hiç tanımadığı yeni bir ortamda çalışabilme ve iletişim kurabilme stratejilerini öğrenebilmelerine olanak sağlanacaktır. Program doğrultusunda yurtdışına göndereceğimiz gönüllü gençlerimiz, tüm bu fırsatlardan hiçbir ücret ödemeden faydalanacaklardır. Kaldıkları süre boyunca günlük yeme, içme, konaklama, vize, sigorta vs. masrafları program çerçevesinde karşılanacaktır.”

“ELAZIĞ REFERANDUMA EN AZ YÜZDE 80 ORANINDA DESTEK SAĞLAYACAKTIR”

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde anayasa değişikliğinin onaylanıp geçtikten sonra Türkiye'nin bir referandum sürecine girdiğini anlatan Başkan Yanılmaz,  “İnanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanımızın onayını müteakip, Türkiye'de fiili çalışmalar başlayacaktır. Ancak biz Elazığ Belediyesi olarak referanduma destek çalışmalarına ilişkin birçok toplantı yaptık. Ben Elazığ Belediye Başkanı olarak hem Elazığ’ımızın çıkarlarını, hem ülkemizin çıkarlarını düşünmek, korumak ve bu çerçevede hareket etmek zorunda olduğuma inanıyorum. Şahsi olarak referandumun ülkemize çok büyük fayda sağlayacağına inanıyorum. Dolayısıyla bu referandumda ki ‘evet’ oylarının en yüksek olması için de çalışmaların ve gayretin içerisinde olduk, olmaya da devam edeceğiz. Referandum bitinceye kadar, oylar sayılıp nihayete gelinceye kadar Mücahit Yanılmaz olarak 7/24 işimizi yürütürken aynı zamanda referandum çalışmalarının da içinde olacağız. Son günlerde özellikle sosyal medya üzerinde başlatılan videolu ‘Evet ben varım, sen de var mısın’ kampanyasına katıldım. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır’a bu konuda seslendim kendisine teşekkür ediyorum o da cevap verdi. İnanıyorum ki bütün belediye başkanları, ülkesini seven insanlar, Türkiye'nin daha güçlü, daha müreffeh ve geleceğe daha emin adımlarla yürümesini isteyen herkes ‘evet’ kampanyasına katılacak ve bu evet kampanyasıyla anayasa değişikliğinin büyük bir oy oranı ile asgari yüzde 60'ın üzerinde bir oy oranıyla geçeceğine inanıyorum. Elazığ her zaman devletinden, milletinden yana, bayrağından yana, ülkesinin güçlü olmasından yana tavrını ortaya net bir şekilde koymuş bir ildir. İnanıyorum ki asgari yüzde 80'in üzerinde Elazığ'da referanduma ‘Evet’ oyu çıkacaktır ve Elazığ’ımız Türkiye'de ilk 5 il arasında yer alacaktır” dedi.

YILIN BELEDİYE BAŞKANI ÖDÜLÜ

Elazığ Belediyesi olarak 2014 yılından bu yana hayata geçirdikleri pek çok çalışmanın ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş, STK ve ajans tarafından ödüle layık görüldüğünü anlatan Başkan Yanılmaz, “Elazığ'da yapmış olduğumuz belediyecilik çalışmalarını yakından takip eden ve ödüle layık gören tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Daha önce en iyi sosyal sorumluluk projesi kapsamında Hayır Çarşısı, en iyi sağlık projesi dalında Elazığ Belediyesi Hayvan Hastanesi ve Bakımevi ve en iyi toplu yaşam alanı projesi kapsamında Kültür Park projemiz birincilik ödülüne layık görülmüştü. Yine kısa bir süre önce 3. Engelsiz Sanat Ödülleri programında, engellilere yönelik en iyi çalışma yapan belediye olarak Yılın Belediye Başkanı ödülüne layık görülmüştük. Şimdi ise İmza Ajans ile Kent ve Yerel Yönetimler Stratejik Araştırmalar Merkezi (KEYSAM)’nin ortaklaşa düzenledikleri ve Türkiye genelindeki bütün yerel yönetimlerin incelendiği Altın Arı Ödülleri kapsamında, yılın en iyileri kategorisinde Elazığ olarak Yılın En İyi Belediye Başkanı ödülüne layık görmüşler. Bu ödülü Elazığ adına alıyorum. Elazığ'a hayırlı olsun. Elazığ Belediyesi olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda daha çok ödüller ödüllü çalışmalara imza atacağız. Çünkü yapmış olduğumuz tüm çalışmalarda en iyi çalışmayı ortaya koymanın mücadelesi içerisindeyiz.” Diye konuştu.

“KAHRAMANIMIZ FETHİ SEKİN’İN ADINI YAŞATACAĞIZ”

İzmir'de menfur bir saldırıyı, büyük bir cesaretle büyük bir gayretle engelleyen, birçok insanın yaşamını kurtaran, çocukların yetim kalmasına engel olan, kahraman şehit Fethi Sekin anısına Elazığ Belediyesi ve İl Müftülüğü’nce düzenlenen anma programının yoğun bir katılımla gerçekleştirildiğini hatırlatan Başkan Yanılmaz, “Şehit Fethi Sekin’in adının yaşatılması ile ilgili çalışmalarımız devam edecek. Bu ruhun kaybolmaması gerekiyor. 15 Temmuz ruhunun kaybolmaması gerekiyor. Türkiye'nin ve gelecek nesillerin Şehit Fethi Sekin'in ismini unutmaması için gerekli çalışmalar yapılacaktır” dedi.

MAHALLE MUHTARI FETHİ AYAZ’DAN TEŞEKKÜR

Toplantı sonunda kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin memnuniyetini dile getiren Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Fethi Ayaz yapılan çalışmalar ve gösterilen gayretlerinden dolayı mahlle sakinleri adına Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’a teşekkür etti.


Günışı


Geri Dön