29 / 03 / 2024

Elazığ’ın yeni imar revizyonu çalışmalarına tepki geldi!

Elazığ’ın yeni imar revizyonu çalışmalarına tepki geldi!

Elazığ’ın yeni imar revizyonu çalışmalarına muhalefetten tepki geldi. Revize planı içerisinde usulsüzlüklerin yapıldığını iddia eden Elazığ Belediye MHP Meclis Üyesi Osman Dilek, Belediyeyi topa tuttu.



2016 yılında onaylanan yeni imar revizyonu, gelen itirazların değerlendirilmesi sürecinin ardından kabul edilerek yürürlüğe girmişti. Revizyon çalışmasında kişiye özel işleyişlerin olduğunu ve imar projeleri üzerinde adam kayırmacılığı yapıldığını iddia eden MHP’li Meclis Üyesi Osman Dilek’ten Belediyeye tepki geldi. Elazığ Belediyesinin MHP’li Meclis Üyesi Osman Dilek, imar çalışmalarında Köfteciler Sokağı’nın Şehit İlhanlar Caddesi’ne bakan yüzünün kodlandırılmadığını, bu alanda takdirin Elazığ Belediyesi’ne bırakıldığını söyledi. Belediyenin, o bölgedeki imar çapını kişiye özel ve yasaları tanımayacak şekilde düzenlediğini iddia eden Dilek,  alınan kararlarda, doğabilecek itirazlardan ötürü 45 günlük askı süresinin olması gerektiğini, ancak bu süre beklenilmeden adı zikredilen bölgede inşaat çalışmalarının başladığını belirtti. Sürece itirazların gelmesinin ardından Belediyenin geriye yönelik yazı yayımlayarak, imar çapının geçersiz olduğunu duyurmasıyla skandal bir olaya imza attıklarını ileri süren Dilek, Belediyenin kural tanımayan bir işleyiş sergilediğini söyleyerek âdeta isyan etti.


‘YARGI YOLUNUN ÖNÜ KESİLDİ’

Ocak ayında toplanan Belediye Meclisinde, konuya ilişkin itirazlarını dile getirdiklerini ifade eden Dilek, “İstişare kabiliyetinden yoksun, yasa ve kural tanımayan, halk rızasını gözetmeyen, kişi çıkarlarını bölge menfaatinin üstüne koyan, ‘Biz yaptık en iyisi budur’ mantığıyla faaliyet sürdüren kurumda geliştirdiğimiz refleksin doğal olarak bir karşılığını bulamadık” diyerek Elazığ Belediyesini eleştirdi. İmar planı üzerinde akla hayale gelmeyecek oyunların oynandığını ileri süren Dilek, birilerini zengin etmek için, bahsedilen bölgede Elazığ’ı 100 yıl sıkıntıya sokacak kararların altına imza atıldığını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu ve kimsenin bu kuralları çiğneme hakkı bulunmadığını ifade eden Dilek, yapılan usulsüzlüklere karşı suç duyurusunda bulundukları anda bazı kişilerce bunun önünün kesildiğini, artık bu tip vakalarda direk yargı yoluna giderek sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.


‘ADAMININ OLMASI YETERLİ…’

Yeni imar revizyonuna göre 8 ve daha yüksek yapıların inşası için geçerli olan bin metrekarelik cephe şartını, mevcut arsasını istediği gibi kullanamayan vatandaşlar için 750 metrekareye düşürdüklerini ifade eden Dilek, bu sayede vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermeye çalıştıklarını ancak bu şartı yerine getiremeyen kişiler için, Belediye içerisinde bir adamının olmasının yeterli olacağını söyleyerek işleyişe gönderme yaptı. Yeni imar revizyonu ile Belediyenin şehrin imar yapısını bozacak faaliyetlere çok rahat bir şekilde girebildiğini de iddia eden Meclis Üyesi Dilek, “Elazığ Belediyesi ne karşılığında bu işleyişleri gerçekleştiriyor ve onaylıyor?  Buradan bu düzene dahil olanları halka şikayet ediyorum” ifadelerini kullandı.


‘KAMUOYUNUYANILTIYORLAR’

Belediyenin gerçekleştirdiği faaliyetlerle ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirilmediğini de ileri süren Dilek, “Verilen sözler tutulmuyor, Çimento Fabrikasının, Karayollarının, Devlet Su İşlerinin kaldırılacağına dair sözler veren Belediye Başkanı şimdi ‘Bu sadece benim işim değil’ diyor. Söz verirken bunlar senin işlerindi, şimdi ne değişti?” diye sordu. Belediyeyi samimiyetsizlikle suçlayan MHP’li Dilek, geçtiğimiz günlerde yaşanan kar yağışlarından ötürü vatandaşların yaşadıklarını ise ‘rezillik’ olarak ifade etti. Belediyenin Elazığspor’un yanında olduğuna ilişkin kamuoyunda algı yaratılmaya çalışıldığını, ancak ortaya çıkan haberlerin asılsız olduğunu da iddia eden Dilek, bu örnekleri çoğaltabileceğini söyleyerek Elazığ Belediyesi’nin bu tutumunun ortaya çıkacağını ve yanılttıkları halk ile karşı karşıya kalacaklarını ileri sürdü.


‘MUHALEFET DENETİMİN DIŞINDA TUTULUYOR’

Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve yönetiminin ilk süreçlerde şeffaflığa ve hizmete dair söylemlerinin tamamen rafa kalktığını iddia eden Dilek, bu hizmet anlayışında samimi olduklarına muhalefet kanadı olarak inandıklarını, bu mantığa dayalı tüm faaliyetlerde de Belediye yönetiminin yanında duracaklarını ifade ettiklerini söyledi. Muhalefet olarak tüm faaliyetlerde alternatifsiz muhalefet tutumundan daima kaçındıklarını söyleyen Dilek, yanlış olduğuna inandıkları işlerin daha doğrusunun nasıl olabileceğine dair öneriler ileri sürme mantığıyla çalıştıklarını söyledi. Bu tutumlarının Belediye yönetimi nezdinde bir kıymet bulmadığını dile getiren Dilek yaptığı açıklamada, “Muhalefet denetimin dışında tutuluyor. Bir kurumun kendi kendini denetlediği hangi demokratik hukuk devletinde görülmüş ve kabul edilecek bir durumdur? Dış denetçilerin Sayıştay raporlarını göremiyoruz. İç denetimle ilgili raporlar Mecliste okunmuyor. Gizlenen şey ne? Bir kurumda adalet, hukuk, yasa çiğneniyorsa o kurumdan nasıl bir beklenti içine girilebilir” ifadelerini kullanarak çarpıcı iddialarda bulundu. Tüm usulsüzlüklerin gün yüzüne çıkarılması için daima dik duracaklarını da ifade eden Aydın, İlin menfaatlerine karşı geliştirilen tüm faaliyetlere karşı çıkacaklarını, yargı yolu dahil tüm yöntemleri kullanarak sonuna kadar mücadele vereceklerini sözlerine ekledi.


Fırat Gazetesi


Geri Dön