28 / 03 / 2024

Elektrikte ne açık ne gizli zam söz konusu!

Elektrikte ne açık ne gizli zam söz konusu!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik fiyatlarında bir değişiklik yapılmadığını belirterek, "Elektrikte ne açık ne gizli bir zam söz konusu. Türkiye'deki elektrik tarifeleri 2015 yılında da ulusal tarife ile götürülmektedir" dedi.




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik fiyatlarında bir değişiklik yapılmadığını belirterek, "Elektrikte ne açık ne gizli bir zam söz konusu. Türkiye'deki elektrik tarifeleri 2015 yılında da ulusal tarife ile götürülmektedir" dedi.


Yıldız, Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na ilişkin basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Elektriğe "gizli zam" yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Yıldız, "Ne açık ne gizli bir zam söz konusu. Türkiye'deki elektrik tarifeleri 2015 yılında da ulusal tarife ile götürülmektedir. Herkesin ödeyeceği elektrik fiyatları sabittir. Faturaların dönemi ile alakalı bir kısım aksamaların olduğunu gördük ve ikazlarımızı yaptık ama kullandığı elektriğin üzerine bir kilovatsaat dahi bir ekleme söz konusu değildir.


Özellikle Antalya gibi faturaların yüksek geldiği yerlerde ödeme planlarında kredi kartı uygulaması var, taksit bile yapılıyor. O yüzden bu manada vatandaşa her türlü kolaylık sağlanacak" diye konuştu. Olağanüstü kış şartlarının özellikle Antalya gibi bölgelerde elektrik kesintisine sebep olduğunu fakat bunun arıza gibi gösterilmesini doğru bulmadığını belirten Yıldız, şöyle devam etti: "Antalya'da 12-13 Ocak tarihlerinde hızı saatte 150 kilometreye kadar ulaşan rüzgar, metrekareye 300 kilograma kadar yağan bir yağmur gördük; bu 5-6 günlük bir yağış normalde.


100'ü aşkın direk devrildi, 55 yabancı madde iletim hatları üzerine düştü. 1065 gerilim arızası oluştu. Bunlar kış şartlarında 1 aylık arızalar fakat 5 gün içinde oluştu. Bütün izinler kaldırıldı ve bütün ekipler ilçeler de dahil olmak üzere dağıldılar. Yapım ve bakım sebebiyle meydana gelen elektrik kesintilerini elektrik arızası olarak haberleştirmek hakkaniyete uygun değil. Biz dağıtım şirketlerine özelikle ocak ayında yoğunlaşan kış şartlarından dolayı kendilerini talimatlandırdık."


"BİZ, HİÇBİR ŞEKİLDE ÖDEME PLANI VERMİYORUZ"


Yıldız, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (DEDAŞ) Diyarbakır'da borcunu ödemeyenlerin elektriğini kesmesine ilişkin soruyu yanıtlarken, "Diyarbakır Belediye Başkanını daha sorumlu davranmaya davet ediyorum, tahrik edenler olmayacağız" dedi. Bölgedeki elektrik dağıtımının özelleştirilmiş olduğunu hatırlatan Yıldız, "Bu şirketler özelleştirildi, kamuda da olsa benzer bir şekilde tahsilat oranlarını artırmamız lazım. Burada kullanılan elektriğin parası isteniyor.


Bu, her yer için geçerli, o yüzden bunu yalnızca o yöreye has bir uygulama gibi göstermek de doğru değil" değerlendirmesinde bulundu. Yıldız, elektriği kesilen arıtma tesisinin birikmiş 49 milyon lira borcu olduğuna dikkati çekerek, "Şirket 'ödeyin' diyor, ödeyemiyorsanız taksit yapalım, vade uygulayalım, bir ödeme planı belirleyelim' diyor. 'Biz, hiçbir şekilde ödeme planı veremiyoruz' deniyor" şeklinde konuştu.


BORCUNU ÖDEMEK İSTEYENE KOLAYLIK


Bölgede Batman ve Şırnak belediyelerinin ödeme taahhüdünde bulunduğunu ve elektrik kesintisi yaşamadıklarını anlatan Yıldız, "Batman ve Diyarbakır belediyelerinin siyasi kimlik olarak farkı var mı? Siyasi bir fark olamaz ama Diyarbakır ödeme taahhüdünde bulunmuyor. Bir kısım elektrik kesintilerinde cebren bunların açıldığını gördük. Biz kanuni işlemi yapmak zorundayız. İyi niyetle ödemek isteyenlere kolaylığın sağlanacağını söylemek istiyorum" diye konuştu. Yıldız, DEDAŞ'ın bölgeden 251 milyon liralık bir alacağı olduğunu, Siirt'in 1,1 milyon lira, Batman'ın 22 milyon lira, Şırnak'ın 24 milyon lira, Mardin'in 46 milyon lira, Diyarbakır'ın 88 milyon lira, Şanlıurfa'nın ise 68 milyon lira borçları bulunduğunu aktardı.


Taner Yıldız, şöyle devam etti: "Bunlarla alakalı belediyeler ödeme planlarını sunsunlar, hiçbir kamu çalışanı elektrik ve suyu kesmek üzere görev yapmamaktadır ama kamu ve mevzuat çerçevesinde gereğini yapmak zorundalar. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi, DEDAŞ da elektriği açtı. Şimdi oradaki kamu görevi yapan kişiler görevlerini yapmayacaklar mı? Bunu ödeyenlerin hakkının ödemeyenlerle beraber tartışıldığı Türkiye'de doğru bir şekilde ortaya koymamız lazım, ödeyen ödemeyen aynı haklara sahip olamayacağını biliyoruz."


"ATMOSFERE AÇIK İŞLETMELERDE ARIZA OLABİLİR"


Büyük şehirlerde de elektrik kesintileri yaşandığı ve bunun herhangi bir arz sıkıntısına bağlı olup olmadığının sorulması üzerine Yıldız, "Kurulu güç büyüme oranı yüzde 10,5 iken elektrik tüketiminde büyüme yüzde 3,5-4 olarak gerçekleşti. Enerji verimliliğinin faydalarını görmeye başladık. Arz güvenliği sıkıntımız yok. 44 bin megavat civarında hazır elektrik kapasitesi vardır, bunları anlık, saatlik olarak alıyoruz. Tüketim ise 40 bin megavata kadar çıkıyor.


Yüzde 12'lik daha üretim marjımız var. Bu yetersizlikten kaynaklanmıyor" diye konuştu. Yıldız, büyük şehirlerde de kesintilerin kış şartlarından kaynaklandığını ve bahar mevsimi gibi muamele yapılmaması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Ocak ayında Balıkesir-İzmir karayolu son 61 yılda ikinci kez kapanıyorsa, Türk Hava Yolları seferleri iptal olabiliyorsa, okullar tatil oluyor ve kar 1,5 metreyi buluyorsa, Bolu-  Ankara  otobanı kapanabiliyorsa, atmosfere açık olan işletmelerde de arıza olabilir...1,2 milyon kilometrelik iletim hattından bahsediyoruz. Burada bahar muamelesi yapamayız, önemli olan hızlıca müdahale edebilmektir.


Müdahale yapalım dediğimiz yerlerde yolların kapanmasında dolayı edemediğimiz yerler oldu. O yüzden özellikle iki hafta önce yaşadığımız olumsuz hava şartlarından kaynaklanan sebeplerin sıkıntıya yol açtığını gördük." Taner Yıldız, bu kesinti sorununun çözümü için 2 milyar lira civarında yatırım yapıldığını ifade ederek, bu yatırımları artırarak arızaları en aza indirmeyi planladıklarını vurguladı.


"FİYATLARA ÖMÜNÜZDEKİ AYLARDA DAHA ÇOK YANSIYACAK"


Rusya ile yapılacak doğalgaz fiyatındaki indirim görüşmelerine ilişkin soruya ise Yıldız, "Farklı bir çözüm yolu bulmayı ümit ediyoruz, müzakereler sonlanmadan son bir rakam söylememiz doğru olmaz. Ham petrol fiyatından dolayı durumun kendileri açısından zor olduğunu söylüyorlar. 2 seans yaptık ve haftaya bir tane daha yapacağız. Ülkemiz için iyi bir sonuç alacağımızı ümit ediyorum" yanıtını verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Ham petrol fiyatlarının düşüşü, 6 aylık faz farkıyla beraber gaz fiyatlarına yansıyacak, 1 Ocak 2015'ten itibaren yansımaya başlayan oranlar önümüzdeki aylarda daha fazla olacak" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön