26 / 04 / 2024

EMEA Otel Yatırımı pazarında 2011'in aynı dönemine göre yüzde 39 düşüş var!

EMEA Otel Yatırımı pazarında 2011'in aynı dönemine göre yüzde 39 düşüş var!

EMEA Otel Yatırımı Pazarı 2012 1. Çeyrek – Londra ve Paris'te Hareketlilik EMEA Otel Yatırımı Pazarında 2011'in aynı dönemine ööre yüzde 39 düşüş gözlendi



2012’nin ilk çeyreğinde Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki otel yatırımı hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre %39 düşüş göstermiş ve 1,5 milyar €’luk hacimle sınırlı kaldı. Ancak 2011’in ilk çeyreğindeki hacimlerde, toplam 1 milyar € civarındaki 3 önemli satış (Marriott Champs Elysées, Ritz Carlton Moskova ve Accor’un Avrupa’daki geniş bir portföyü) sebebiyle bir sapma olmuştur. Bu satışlar harici bir değerlendirme yapıldığında, geçen yılın aynı dönemine göre %7 artış gözlenmiştir. Tek varlık işlemleri toplam yatırım hacminin %74’ünü oluşturmuştur.
 
Paris ve Londra’daki yatırım aktiviteleri hareketliliğini korumuş ve gerçekleşen 14 işlemin toplam hacmi 645 milyon € seviyesinde olmuştur. Otel performanslarındaki artışın da etkisiyle, yatırımcı iştahının artması öngörülmektedir. Jones Lang LaSalle Hotels Avrupa Kıtası CEO’su Christoph Härle "Önemli şehirlerde kaliteli varlıklara dair yatırım temennisi güçlü kalmıştır; ancak bu temenni önümüzdeki aylarda önemli Avrupa pazarlarındaki otel performansında bir düşüş olması durumunda azalabilir.” diye kaydetti. Ocak ve Şubat 2012 sonuçlarına bakıldığında bazı şehirlerde oda başı gelirde (RevPAR) düşüş olduğu gözlenmiştir: Münih (-%7,7), Düsseldorf (-%11,5), Amsterdam (-%9,7), Zürih (-%10,0) ve Kopenhag (-%2,6).
 
2012’nin ilk çeyreğinde EMEA’daki toplam işlem hacminin %52’sine tekabül eden İngiltere pazarı en likid pazar olma özelliğini korumuştur ve işlem hacmi 784 milyon €’ya ulaşmıştır. İşlemlerin çoğu Londra’da gerçekleşmiştir.
 
Jones Lang LaSalle Hotels Kuzey Avrupa CEO’su Jon Hubbard "Londra Avrupa’daki en aktif otel pazarlarından biri olmaya devam ediyor ve gözde varlıklar dahil olmak üzere bölgeye olan ilginin artmasını öngörüyoruz. İngiltere’nin diğer bölgelerindeki ve Londra’daki oteller arasındaki fiyatlandırma arasındaki açık artmaya başladı. Pek çok bölgedeki otel performansı zayıf olduğu için, bu pazarlardaki işlem hacminde, hacizli varlıklar dışında kısa ya da orta vadede bir artış beklemiyoruz.” dedi.

Fransa’daki işlemler EMEA işlem hacminin %17’sini oluşturmuştur. Accor tarafından Fransız Bouygues Immobilier firmasına 77 milyon €’ya satılan 617 odalı 4-yıldızlı Pullman Paris Rive Gauche oteli önemli satışlar arasındadır.

Almanya’daki işlem hacmi ise 70 milyon € ile toplam EMEA hacminin %5’i seviyesinde kalmıştır. Kassel, Braunschweig veEisenach’daki 3 Penta oteli portföyünün HPI Germany Hotelbesitz GmbH firmasına satışı ve Deka Immobilien tarafından Suite Novotel Hamburg City’in alınışı önemli işlemler arasında yer almıştır.

Her ne kadar aktif müzakere edilen işlemler olsa da, yeterli finansman bulmadaki sıkıntı ya da kredi veren bankaların uyguladıkları yüksek kâr marjları, işlemlerin gerçekleşmesinde zorluk teşkil etmiştir. İlgi kaliteli varlıklara olsa da pek çok kreditörün olmasını gerektiren büyük işlemlerin gerçekleşmesi zor olmuştur. Ancak bankaların yeniden yapılandırma aktivitelerindeki artış yatırım hacimlerini arttıracaktır. Bu doğrultuda, 2012 için öngördüğümüz yatırım hacmi tahmini 2011’e benzer bir şekilde 8 milyar € seviyesindedir.


Geri Dön