23 / 04 / 2024

Emek Evler'deki kentsel dönüşüm Solid Gayrimenkul ile yapılacak!

Emek Evler'deki kentsel dönüşüm Solid Gayrimenkul ile yapılacak!

İstanbul Ataşehir Emek Evler bölgesinde geçtiğimiz hafta belediyeye ait ekiplerce yıkımına başlanan gecekonduların bulunduğu arazinin ihalesinde usulsüzlük olduğu öne sürüldü. Emek Evler bölgesindeki arazi, daha önce de ihaleye çıkmıştı...



Uygulama dışı tutuldu İddialara göre; ilçe sınırları içerisinde diğer mahallelerde aynı durumda olan tapu tahsisli yerlerde hak sahiplerine 2981 sayılı Yasa' ya göre arsa devirleri yapılıp, bireysel tapular verilirken, Emek Evler'deki arazi bu uygulamanın dışında tutularak, kat karşılığı inşaat için ihale açıldı. İhaleyi kazanan K Yapı Gayrimenkul A.Ş.'nin (Grey Yapı Ortaklığı) en büyük ortağının ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün damadı Mehmet Sarımermer'in sahibi olduğu SOLİD Gayrimenkul şirketi olduğu öğrenildi.

Mevzuata da aykırı
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulan ihale, İçişleri Bakanlığı'nın yetkili kurumlarına da şikayet edildi. Buradaki şikayet dilekçesinde ise ihaleyi alan K Yapı'nın yeterlilik belgelerinin ihale şartnamesine uymadığı öne sürülerek, ihalenin iptali istendi.
Söz konusu şikayet üzerine ön inceleme başlatan İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nm 4 Şu- • bat 2013 tarih ve 2013/51 sayılı kararında yer alan 18 Ocak 2013 tarihli Bilirkişi Raporu'nda; iş deneyim belgesindeki yüklenici ile yapı kullanma izin belgesindeki yüklenicinin aynı firma olması gerektiği vurgulandı. Buna karşılık K Yapı'nın, sunduğu iş bitirme belgesmdeki bilgilere göre ihale dışı bırakılması gerektiğine işaret edilerek, mevzuata aykırı işlem yapıldığı kaydedildi.
Yargıya taşınmıştı
Emek Evler bölgesindeki arazi, daha önce de ihaleye çıkmıştı. 2011'de SOYAK İnşaat'm kazandığı ihale iptal edilmişti. Yeniden yapılan ihaleyi alan K Yapı'ya (Grey Ortak Yapı Girişimi) verilen Belediye Binası Kat Karşılığı Yapım İşi de yargıya taşınmıştı.
İlk ihale iptal olmuştu, ikincisi de şikayet edildi Emek Evler'in kentsel dönüşümüyle ilgili ilk ihale 2011'de yapılmış, ihaleyi SOYAK kazanmıştı.
İptal edilince tekrarlanan ihaleyi ise K Yapı aldı. Ancak bu kez de ihale şikayet konusu oldu.

Sözcü

Geri Dön