26 / 04 / 2024

Emekliler emlak vergisi ödeyecek mi?

Emekliler emlak vergisi ödeyecek mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde emlak vergisini ve muafiyet şartlarını kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde emlak vergisini ve muafiyet şartlarını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Emekli memurum. 200 metrekareyi geçmeyen tek konutum var. Ancak başka ilde dükkanım ve arsam da bulunuyor. Emlak Vergisi ödeyecek miyim? Bazı belediyeler tek ev olduğu için ‘ödemeyebilirsin’ diyor. Bu doğru mu?" sorusunu yöneltti.

Emekliler emlak vergisi ödeyecek mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Emlak Vergisi Kanunu’nun 8’inci maddesine göre: “Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır.”

Emekliler emlak vergisi ödeyecek mi?

***

Bu cümleyi almamın nedeni özellikle iki ifade var. Biri, ‘Türkiye sınırları içinde’ ifadesi. Yani Emlak Vergisi’nden muaf olmak için aranan şartlar arasında ‘aynı il’ veya ‘aynı ilçe sınırları içinde’ denilmiyor, ülke sınırları içinde bir başka meskeni bulunanların muaf olmayacağı veya başkaca geliri olanların yararlanamayacağı ifadeleri var.

Ancak okuyucumun bir başka ilde kirada olan dükkan geliri olması halinde bu maddeden yararlanamayacağı ifade olunuyor. Bir de cümle içinde sadece mesken ifadesi geçtiği için hep bir başka meskenin bulunup bulunulmadığına bakılacaktır gibi bir görüş de var. Ancak sadece buna bakmak yetmiyor, bir başka gelirin bulunup bulunmadığı da konu için önem taşıyor.

Emekliler emlak vergisi ödeyecek mi?

Mesela gelir getirmeyen araziye malik olmak, bu istisnadan yararlanmaya engel değil. Bu nedenle benim görüşüm, dükkan kira geliri var ise muafiyetten yararlanılamayacağı yönünde. Ama bence ilgili belediyeye dilekçe verip mevzuatı nasıl uyguladıklarını resmen sormakta da yarar var.

Emlak vergisi 2022 ödemeleri 10 soruda tüm detaylarıyla!

2022 emlak vergisi ödeme tarihleri ne zaman?


Geri Dön