24 / 04 / 2024

Emeklilerin konutta tercihi değişti!

Emeklilerin konutta tercihi değişti!

Türkiye Emekliler Derneği'nin (TÜED) yaptığı araştırmada emeklilerin yüzde 55'inin şehir merkezinde ve müstakil konutlarda yaşadığı ortaya çıktı. 



Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) ekonomik ve sosyal yaşamları ile sağlık ve psikolojik durumlarını ölçmek için Türkiye Emekli Profili Araştırması'nı gerçekleştirdi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fatma Arpacı'nın başkanlığında yürütülen araştırmaya, Türkiye genelinde emekli 610 kadın ile 1840 erkek katılım sağladı. 

Araştırmada katılımcılara konut tipleri ve mülkiyet durumu soruldu. İlk soruya, emeklilerin yüzde 77'si "ev sahibiyim", yüzde 23'ü "kiracıyım" şeklinde cevaplarken, yüzde 44'ü "bağımsız konutta yaşıyorum", yüzde 56'sı "apartman dairesinde yaşıyorum" cevabı geldi. 

Emeklilerin konutta tercihi değişti!

Sağlık kuruluşlarına yakınlık tercih sebebi

Araştırmada yer alan emeklilerin yüzde 55'i konutlarından memnun olsa da taşınmak istediklerini, yüzde 45'nin ise taşınmayı düşünmediğini aktardı. Taşınmayı isteyen emeklilerin yüzde 56'sı yeni konutunun kent merkezinde, yüzde 40'ı yaşadığı yere yakın semtlerde, yüzde 4'ü ise kentin çevresinde olmasını tercih ettiğini dile getirdi. Emeklilerin yüzde 79,6'sının konutun yeri ile ilgili tercihini hastane ve diğer sağlık kurumlarına yakın olmasını tercih ettiğini aktardı. Araştırmaya katılım sağlayanların yüzde 55,6'sı uygun fırsatlar sunulursa müstakil konutta, yüzde 30'u apartman dairesinde, yüzde 7,6'sı tüm hizmetlerin (öğün, temizlik vb.) sağlandığı bağımsız bir konutta, yüzde 5,9'u başkalarıyla yaşayabileceği bir konutta, yüzde 0,9'u ise huzurevinde yaşamayı istediğini dile getirdi. 

Tek konutu olan emekliler vergi ödemeyecek!


Geri Dön