27 / 04 / 2024

Emekliye bayram ikramiyesinde üç alternatif!

Emekliye bayram ikramiyesinde üç alternatif!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her sene milyonlarca emekliye verilen bin TL'lik bayram ikramiyelerinin bu sene enflasyon kadar artırılacağı açıklamasından sonra artış için yasa teklifi bekleniliyor. Bayram ikramiyeleri için yapılacak olan zam oranlarında 3 alternatif dile getiriliyor.



Milyonlarca emeklinin her sene aldığı bayram ikramiyelerine, bu sene yapılacak olan enflasyon kadar zam oranının artışında yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bayram ikramiyelerinin ödeme takvimlerini açıkladı. Erdoğan, "Bayram ikramiyelerinin ramazandaki ilk ödemesini mayıs başında, kurban bayramı ödemesini de temmuz ortasına doğru gerçekleştireceğiz" ifadesini kullanmıştı. Bu tablo karşısında zamlı ödemelerin bayrama yetiştirilmesi için gelecek iki hafta içinde konuyla ilgili düzenlemenin TBMM’ye iletilmesi gerekiyor.

Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre emekliye bayram ikramiyesinde yapılacak zamda 3 senarya ortaya konuluyor.  Bu senaryolardan birincisi 6 ayda bir enflasyon farkının ikramiyelere yansıtılma durumu. Eğer bu şekilde gerçekleşirse ocak ayındaki yüzde 8.36'lık fark ilk ikramiyeye eklenecek. İkinci ikramiye döneminde ise, temmuzda netleşecek olan yeni enflasyon oranında zam yapılacak. Bir diğer alternatif ise, yıllık enflasyonun ikramiye ücretlerine  eklenmesi. Bu durumda 2020 yılı enflasyonu, ikramiyeye yansıtılacak, bu da yüzde 14.6 olacak. Emekliye ilk bayram ikramiyesi uygulamasının başladığı 2018 tarihinden bu yana yaşanan enflasyonun ikramiyelere yansıtılması talebi de zaman zaman gündeme getiriliyor.

Emekliye bayram ikramiyesinde üç alternatif!

Emekli ikramiyeleri için yasal düzenleme yapılırken bir taraftan sandıklar üzerinden emekli olanların da ikramiyeye dahil edilmesi için talep geliyor. Bu kapsamda da 300 bin civarında emekli olduğu belirtiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dışında 10 banka, 6 sigorta şirketiyle TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının dahil olduğu 17 emekli sandığı bulunuyor. Bayram ikramiyelerini alamayacak olan sandık emeklilerin bu durumun eşitsizliğe neden olduğunu savunarak  özel sandık emeklilerinin de bu kapsama alınmasını talep ediyorlar.

8 soruda emekli ikramiyelerinin ABC'si!

2021 emekli bayram ikramiyesi ne zaman hesaplara yatacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön