20 / 04 / 2024

Emin Sazak: İnşaat sektöründeki büyüme memnuniyet verici!

Emin Sazak: İnşaat sektöründeki büyüme memnuniyet verici!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Emin Sazak, yılın birinci çeyreğinde inşaat sektöründeki büyümenin yüzde 5,9'a ulaşmasının memnuniyet verici olduğunu, sektördeki canlanmanın hem büyümeye hem de istihdama güçlü katkılarda bulunacağını belirtti..



 

TMB açıklamasına göre birlik, "Temmuz 2013 - İnşaat Sektörü Analizi Raporu"nu yayımladı.

 

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan Emin Sazak, yılın birinci çeyreğinde inşaat sektöründeki büyümenin yüzde 5,9'a ulaşmasının memnuniyet verici olduğunu, sektördeki canlanmanın hem büyümeye hem de istihdama güçlü katkılarda bulunacağını söyledi.

 

Hükümetin gündemindeki mega projelerin sektöre canlılık katacağını aktaran Sazak, projelerin çevresel etki analizi, planlama, tasarım, yatırım ve finansman boyutlarının bütünsel bir yaklaşım içerisinde ele alınmasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.


Yılın ikinci çeyreği geride kalırken dünyada büyüme beklentilerinin aşağı yönde revize edildiğine dikkati çeken Sazak, "Çin ekonomisindeki yavaşlama kaygı vermekte, Avrupa'daki durgunluğun beklenenden daha uzun süreceği öngörüleri artmakta, Türkiye'nin büyümesi hız kesmektedir. Gençlerin yüksek oranlı işsizliği pek çok ülke için ciddi bir sorun kaynağı oluşturmaktadır. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinin kırılganlığı artmakta, Suriye ve Mısır'daki çalkantılar ise hem siyasi hem de ekonomik ve ticari riskler barındırmaktadır" ifadelerini kullandı. 

 

Türkiye'deki büyümenin iç ve dış iç ve dış dinamiklerini zayıflamakta olduğuna işaret eden Sazak bunlar arasında sağlanan teşviklere ve düşük faize rağmen özel sektör yatırımlarında ciddi bir azalma olduğunun, tüketici güven endeksinin gerilediğinin, ihracatın yavaşladığının, sermaye çıkışlarının devam etme olasılığının, dolar kurundaki yükseliş nedeniyle dış borcun lira karşılığının büyüdüğünün, reel sektörün artan döviz açığının, enflasyonun artma eğilimine girdiğinin ve yüksek oranlı cari açığın altını çizdi.



"Tasarruf ihtimali artıyor"

 

Birliğin "Fed Depremi, Yavaşlayan Çin Ekonomisi, Taksim Gerilimi ve Mısır Darbesi Altında Dünya-Türkiye-lnşaat Sektörü" başlıklı analizine göre, yılın ikinci çeyreğine yavaş tempolu da olsa toparlanmaya işaret eden ılımlı bir hava ile giren piyasalar, mayıs ortalarında ABD Merkez Bankasının (Fed) tahvil alımlarının kademeli olarak azaltılabileceği sinyali ile sarsıldı. Bu tabloya mayıs sonundan itibaren Taksim'deki Gezi Parkı olayları, haziran ortasında Fed Başkanı Bernanke'nin tahvil alımlarının Eylül 2013'ten itibaren azaltılmaya başlanarak 2014'te sona erebileceği açıklaması, temmuz başında ise Mısır'ın yükselen ateşi eklendi. FED'in açıklamasını izleyen haftalarda piyasalar dalgalandı, borsalarda keskin düşüşler oldu, hacimli para çıkışları yaşandı, altın fiyatları geriledi, faiz ve dolar zirve yaptı, ulusal paralar ise kısa sürede büyük değer kaybetti.



Bizim Gazete


Geri Dön