28 / 03 / 2024

Emine Nur Günay, Eskişehir Süperkent projesini anlattı!

Emine Nur Günay, Eskişehir Süperkent projesini anlattı!

AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay: Bakanlığın, Süperkent projesi Eskişehir için büyük bir kazanç. Projenin ne zaman başlayıp biteceğini Eskişehir’de düzenlenecek çalıştayda Bakan Sarı açıklayacak



AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay: Bakanlığın, Süperkent projesi Eskişehir için büyük bir kazanç. Projenin ne zaman başlayıp biteceğini Eskişehir’de düzenlenecek çalıştayda Bakan Sarı açıklayacak


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Süper Kent Projesi” ile ilgili, “Süper Kent, 'Sürdürülebilir Performanslı Kentleşme'nin kısaltılmışı ve Türkiye genelinde uygulanacak bir proje. Kentsel dönüşüm artık çok farklı bir yapıda. Sosyal, kültürel, çevresel, ekonomik verimliliğe dayanan bu bileşenler üzerine oluşturulmuş bir proje. İlk pilot proje de Eskişehir'den başlıyor. Bu da Eskişehirliler için, bizler için büyük bir gurur kaynağı" diye konuştu. 


TEMİZ ENERJİYLE ISINACAK

Günay, proje kapsamında ilk "Süper Kent"in Eskişehir'de Odunpazarı ilçesi Kocakır mevkisinde 838 hektar alan üzerine yapılacağını belirterek, “Bu 'Süper Kent', 4 etaptan oluşacak ve 75 bin kişilik bir nüfusa sahip olacak. Yenilenebilir enerji üretilecek bu proje kapsamında ısıtma sistemi kurulacak, yağmur ve atık suları değerlendirilecek” diye konuştu.


KATI ATIK SIFIRLANACAK

"Süper Kent"te diğer yerleşim alanlarına göre yüzde 90 enerji verimliliği olacağını dile getiren Günay, katı atıkların tamamının ayrıştırılacağını söyledi. Katı atığın sıfırlanacağını ve alanda kentsel tarım yapılacağını anlatan Günay, "Hobi bahçeleri diye başlattığımız bazı projelerdeki durum vardı. Burada tamamen tarım üretimi yapılabilecek. Su kaynağı, yağmur suyunun arıtılarak depolanmasıyla elde edilecek ve projelendirilen alanda düşük emisyonlu bir ulaşım ağı olacak” dedi.


BAŞLANGIÇ ESKİŞEHİR’DE AÇIKLANACAK

Günay, projenin Antalya'da EXPO 2016 fuarında sergilenmesinin ardından, projeyle ilgili Eskişehir'de çalıştay şeklinde bir tanıtım toplantısının da gerçekleştirileceğini belirten Günay, "Burada tüm detaylı bilgileri verilecek. Projenin ne zaman başlanılıp, biteceğini Sayın Bakanımız Fatma Güldemet Sarı burada kendisi açıklayacak. Diğer ilgili bakanlıklarımız destek verecek" diye konuştu.


Projenin ilk olarak Eskişehir'e, ardından da yapılacak diğer illere büyük kazanç sağlayacağını ifade eden Günay, “Sadece bina yapmak değil, yaşanılabilir alanlar, kentler yapmamız gerekiyor. Buna önemli bir basamak olacak. Yalnız Eskişehir değil, Türkiye için hatta bu. Eskişehir'den başlaması önemli. Eskişehir'de yaşanılabilir kent evet var ama bu enerji verimliliği, çevreye duyarlılık, kültürel, sosyal faaliyetlerin optimum da kullanılabilir olması en önemlisi de kendi kendine yeten kent ve kentsel alanlar yaratılması anlamında bu çok önemli bir kazanım olacak” dedi.


2 Eylül Gazetesi


Geri Dön