24 / 04 / 2024

Emlak alım satım vergisi hesaplama 2015!

Emlak alım satım vergisi hesaplama 2015!

Emlak alım satım işlerinde tapu dairesinde belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Söz konusu emlak alım satım vergisi işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Peki, vergi nasıl hesaplanır? İşte emlak alım satım vergisi hesaplama 2015..



Emlak alım satım vergisi hesaplama 2015!

Emlak alım satım işlerinde tapu dairesinde belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Söz konusu emlak alım satım vergisi işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. 


Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Ayrıca tapuda yeni geçilen e-tahsilat uygulaması ile de tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. Peki, emlak alım satım vergisi nasıl hesaplanır?


Emlak alım satım vergisi hesaplama..

Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Emlak alım satım vergisi satışa konu olan taşınmaz malın değeri üzerinden ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında hesaplanıyor.


Ayrıca 2015 yılında tapu devir işlemleri için 82,50 TL tapu döner sermaye ücreti ödeniyor.


Örneğin satış bedelinin 100 bin lira olduğunu düşünelim. Buna göre alıcının ödemesi gereken miktar 2 bin lira; satıcının ödemesi gereken miktar da 2 bin lira oluyor.



Emlak alım satım vergisi kim öder?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön