23 / 04 / 2024

Emlak gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Emlak gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

İktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallardan elde edilen kazancın vergisi ödeniyor. Vergi ödemesi yapılabilmesi için ilk olarak malın beyan edilmesi gerekiyor. Peki, emlak gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?



Emlak gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, taşınmaz malını elden çıkaran kimselerin sorumlu olduğu vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de yer alıyor. 


Gayrimenkul alım satımını, kısa vadede yatırım enstrümanı olarak gören kişileri hedefleyen gelir vergisi olarak da biliniyor.  Fakat gayrimenkul alım satım işini meslek gibi sürekli yapanlardan ticari kazanç olarak vergi alınıyor. 


Değer artış kazancı vergisini taşınmaz malını belirli süre içerisinde elden çıkaranların ödemesi gerekiyor.  Vergilendirme için öncelikle vergi dairesine beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, emlak gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı olarak karşımıza çıkıyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.


2014 yılında elden çıkarılan ve 10.600 TL olarak tespit edilen istina bedelinden yüksek gelir elde edenlerin 2015 yılında beyanname vermeleri gerekiyor.


Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenebiliyor. 


Değer artışı kazancı istisnası 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön