29 / 03 / 2024

Emlak işletmesini seçerken dikkat! 

Emlak işletmesini seçerken dikkat! 

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Tüketiciler emlak işletmesi seçerken çok dikkatli olmalı" dedi.



Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği 5 Haziran tarihinde Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Taşınmaz ticaretiyle iştigal edecek olan işletmelere ise, Ticaret il müdürlükleri tarafından yetki belgeleri verilmeye başladı, işletmenin yetki belgesine sahip olup olmadığı işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce kontrol edilecek ve yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecek. Taşınmaz ticareti yönetmeliğine göre her bir işletmeye yetki belgesi verilecek, işletmeye yetki belgesi verilebilmesi için, emlak işletmesinin bağımsız bölüm niteliğinde ve net alanının en az otuz metrekare olması gerekiyor. Bu da mevcut durumda sanal ofisler üzerinden emlakçılık yaparak haksız rekabete neden olan birçok aracının ortadan kalkmasını sağlayacak. 

İhbar Hattı Kurulmalı

Yönetmeliğine göre yetki belgesinin verilmesinde aranan şartlardan en az birini taşımadığı bildirim üzerine veya resen il müdürlüğünce tespit edilen işletmenin, yetki belgesi iptal edilecek. Ticaret il Müdürlüklerinin tespit işlemi dışında, “İhbar Hattı” kurulmalı, gelen başvurular konusunda çalışmalar yapılarak Ticaret Müdürlüklerine bildirimler daha sağlıklı hale getirilmelidir. Bu “İhbar Hattı" sistemi sektörün düzenlenmesine katkı sağlayacaktır.

Tüketiciler Emlak İşletmesini Dikkatli Seçmeli

Taşınmaz ticaretine konu hizmetlerde tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü “Tuvimer verilerine göre son on yılda kendini internet portallarında emlakçı olarak tanıtan iki yüz bin üzerinde kişi ve kurum söz konusu. Lâkin bu beyanların doğruluğu kontrol edilmiyor. Ticaret Bakanlığına da bunu kontrol etmede büyük görevler düşüyor. Ayrıca tüketiciler de emlak işletmesi seçerken çok dikkatli olmalı. Gerçek ofisi olmayan, yetkilendirme sözleşmesini yazılı olarak yapmayan, vergi ve oda kaydı bulunmayan, işletmelerinde başka ticari faaliyetlerde bulunan emlak firmaları ile çalışmamalı” dedi.


Geri Dön