16 / 04 / 2024

Emlak Konut GYO'dan konut üretimini hızlandıracak hamle!

Emlak Konut GYO'dan konut üretimini hızlandıracak hamle!

Emlak Konut GYO, konut arzında meydana gelen sorunları ortadan kaldırmak adına orta ve küçük ölçekli yatırımcılara yeni konut projeleri için çağrıda bulundu. 



Koronavirüs ve yükselen maliyetler sebebi ile konut inşaatı son senelerde yavaşladı. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; her sene ülke genelinde 750-800 bin yeni konuta gereksinim duyulurken, üreticilerin temkinli yaklaşımı sebebiyle bu rakam geçilmedi. Talep canlı, üretim az olunca hem satış hem de kira fiyatları yükseldi. İşte konut piyasasında yaşanan bu probleme karşı önemli bir hamle Emlak Konut GYO’dan geldi. Orta ve küçük ölçekli yatırımcıya ‘Gel, beraber inşa edelim’ çağrısı yapan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Hakan Gedikli, 69 yıllık tecrübelerini proje üretmek isteyen geliştiricilerle paylaşmak istediklerini dile getirdi. 

Emlak Konut GYO dan konut üretimini hızlandıracak hamle!

ÜRETİME VE İSTİHDAMA KATKI

Piyasadaki konut talebine cevap veren, artan satış ve kira fiyatlarını da konut inşa ederek baskı altına almak için bu projeyi geliştirdiklerini söyleyen Hakan Gedikli, “Hedefimiz orta ve küçük ölçekli yatırımcıyı harekete geçirerek üretimi, istihdamı artırmak, büyümeye, ekonomiye katkı sağlamak. Emlak Konut olarak bu süreç içerisinde birlikte proje geliştirmeden satışa kadar her aşamada destek vermeye hazırız” dedi. Yatırımcılara “Kendi projelerimizi yönettiğimiz anlayış ve prensiple, kontrolümüzde ama birlikte yeni konutlar üretebiliriz” diye seslenen Gedikli şunları söyledi: “Elinde dönüşüm yapmak için veya yeni proje geliştirmek için projesi, kat karşılığı sözleşmesi veya yapı ruhsatı olan üreticiler bize veya yine bu sektörde faaliyet gösteren iştirakimiz Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi (EPP) şirketimize başvuru yapabilirler.”

 Emlak Konut GYO dan konut üretimini hızlandıracak hamle!

HEDEF AŞILACAK

Koronavirüs salgınına karşın 2021 yılını hedeflerinin çok üstünde bitirdiklerini dile getiren Hakan Gedikli, “Bu yıl için 1.11 milyar TL kâr, 11 milyar TL tutarında da satış geliri hedefi koymuştuk. Bu yılın 3. çeyrek sonuçlarına göre geldiğimiz noktada şirketimiz 1 milyar TL kar ve 9.3 milyar TL satış geliri elde etti” şeklinde konuştu.

PİYASAYI NASIL ETKİLER?

Emlak Konut GYO hali hazırda büyük konut üreticileri ile gelir paylaşım modelli projeler hayata geçiriyor. Ancak bu yeni üretim modelinde markalı konut üreticisi denilen büyük firmaların yanında küçük ve orta ölçekli yatırımcı da sürece katılacak. Böylece üretimdeki yavaşlama sorunu ortadan kalkacak. Konut üretimi hızlandığında da arz-talep dengelenecek. Son senelerde arzın az, talebin çok olması fiyatlarda artışa neden oldu. Bu noktada yeni projelerin piyasaya sunulması fiyatların daha gerçekçi artmasına yardımcı olacak. 

YIL YIL RUHSAT SAYISI NE YÖNDE DEĞİŞTİ?

 Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2015 senesinde yaklaşık 897 bin yeni daire inşası için yapı ruhsatı alındı. Bu sayı 2016’da 1 milyonu, 2017’de 1.4 milyonu geçti. 2018 yılına gelindiğinde ise ruhsat verilen daire sayısı 669 bin, 2019’da yaklaşık 320 bin, 2020’de de 555 bin oldu. Bu yılın ilk 9 ayında ise 480 bin daire için belediyelerce ruhsat verildi.

Emlak Konut GYO dan konut üretimini hızlandıracak hamle!

20 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜM HEDEFİ

Önümüzdeki sene 20 bin bağımsız bölümü (konut, ofis ya da dükkan) satışa sunacaklarını söyleyen Hakan Gedikli, satıştaki projeleri için de şu bilgileri verdi: “İstanbul Başakşehir’deki Vadi Evleri 2. Etap ve Küçükçekmece’deki Bizim Mahalle 4. Etap projelerimizin satışları başladı. Bu projelere ilgi yoğun olduğu için yeni etap çalışmalarına da hız verdik. Çekmeköy’de 3 bin, Avcılar’da 6 bin bağımsız bölümün yer alacağı projeleri de önümüzdeki günlerde satışa sunacağız. Her iki proje de yatay mimari anlayışıyla hayata geçecek.” Kentsel dönüşümün pilot bölgesi Fikirtepe’de yarım kalan projeleri tamamlayacaklarını hatırlatan Gedikli, riskli binaların yıkımlarının tamamlandığını dile getirdi. Gedikli, ocakta tüm inşaatların başlayacağını, 2023 yılında da hak sahiplerine evlerin teslim edileceğini söyledi. 

Konut fiyatlarındaki artış baskılanacak!


Geri Dön