19 / 03 / 2024

Emlak ofislerine 30 metre sınırı!

Emlak ofislerine 30 metre sınırı!

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında tüm emlakçıların 2 Aralık tarihine kadar Mesleki Yeterlilik Belgesi alması gerekiyor. Yönetmelik kapsamında 30 metrenin altında emlak ofisi açılamayacak.



Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında emlakçıların Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgesi alması gerekiyor. 30 metrenin altında emlak ofisi açılamayacak, en az lise mezunu olma şartı bulunuyor ve mesleki yeterlilik kurulundan yeterlilik belgesi alınması gerekiyor. 

Yetki belgesi nasıl alınıyor?

Mesleki Yeterlilik Kurulu'ndan verilen odanın kayıtlı faaliyet belgesi ve lise diplomasını Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi'ne girilmesi gerekiyor. Sistemde de Ticaret Bakanlığı iki müfettiş gönderiyor. Yetkililer mezuniyetinizi ve belgelerinizi kontrol ediyor. Eğer uygunluk verilirse yeterlilik belgesi veriliyor.

Son tarih 2 Aralık 

Emlakçıların daha önceden aldığı eğitim belgeleri ve 5 Haziran'dan önce oda kaydı, işyeri kaydı varsa bu kişiler muafiyet kazanıyor.  2 Aralık'a kadar her emlakçının haklarını kaybetmemesi için yetkili belgelendirme sistemine girip belge alması gerekiyor. Bu süreci kaçıranlar ise hakkını kaybediyor. Aralık ayından sonra denetimler başlayacak ve 2020 yılından itibaren herkes bu işi yapamayacak.

4 bin lira ceza 

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi almadan faaliyetlerine devam eden işletlemeler için 4 bin lira ceza verilecek. Buna göre, emlak ofisine kaydı bulunmayan danışmanlar satış ve kiralama yapamayacak. 

Emlakçılar dikkat! Son tarih 5 Aralık!

Kaçak emlakçı mağduru olmayın!

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com


Geri Dön