26 / 04 / 2024

Emlak piyasasında müsilaj tehlikesi!

Emlak piyasasında müsilaj tehlikesi!

Son günlerde başta Marmara Denizi olmak üzere Türkiye genelinde denizde yaşanan salya(müsilaj) tehlikesi konut sektörünü emlak sektörünü olumsuz etkiledi. Bölgelerde kaçış başladı. 



Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj tehlikesi gayrimenkul sektörü için de tehdit haline geldi. Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre; Yalova ve Tekirdağ’ın turizm bölgelerinde sezonluk kiralamalarında iptallerin yaşandığını söyleyen emlakçılar taleplerin yaşanmasıyla kira ücretlerinde düşüş meydana geldiğini söyledi. 

Marmara Denizi’nin kıyı şehirleri olan Balıkesir, Yalova, Tekirdağ’ın kıyı bölgeleri müsilaj tehlikesinden nasibini almış durumda. Emlakçılar müsilaj nedeniyle popülerliğini kaybeden şehirler hakkında açıklamalarda bulundu. 

Önceki senelerde Haziran ayında okulların kapanmasıyla bölgeye talebin hızla arttığını söyleyen Balıkesir Erdek’te faaliyet gösteren Mavi Emlak yetkilisi Hümmet Çilci, “Sınavların bitmesiyle de temmuzdan itibaren bölgenin nüfusu yazlıkçılarla ve tatile gelenler hızla artardı. Geçen yıl koronavirüse rağmen gelen turist sayısı da iyiydi.Ancak müsilaj tehlikesi ortaya çıkınca durum farklı bir hal aldı. Kapora verip sezonluk yazlık kiralayanlar kaporalarını geri istemeye başladı. Müsilajın boyutlarının anlaşılmasıyla da gelen talep de düştü. Geçen yıl 7 evin kiralama işlerini yapardık. Bu sene ise yalnızca 1 ev ile çalışıyoruz.Neredeyse 15 gündür telefonum çalmıyor” dedi. Koronavirüsle birlikte bölgeye çok sayıda talep olduğunu anımsatan Çilci, “Virüsten sonra insanlar denize yakın olması sebebiyle bölgeden ev ya da arsa almak istiyordu. Artan taleple fiyatlar da yükselmişti. Şimdi bu yatırımlarda da beklemeye geçildi” dedi. 

Emlak piyasasında müsilaj tehlikesi!

Önceki yıl kalabalıktı 

Avşa Adası’nda hizmet veren Gönenç İnşaat Emlak yetkilisi Mehmet Salih Gönenç de bölgeye olan ilginin önceki seneye oranla bir hayli azaldığını dile getirdi. Müsilaj tehlikesinin devam etmesi halinde turizmin dahada olumsuz etkileneceğini söyleyen Gönenç, “Sezonluk kiralama yapanlar fiyatlarını da aşağı çekmeye başladı.Talebin azalmasının ardından bu yola gittiler. Koronavirüs öncesine göre de düşük seviyelerde. Geçmiş yıllarda adamız bu aylarda dolmaya başlardı. Kalabalıklar olurdu. Ancak bu yıl eski kalabalıkları göremiyoruz” şeklinde konuştu.

Emlak piyasasında müsilaj tehlikesi!

Yine Avşa Adası’nda emlakçı olan Mustafa Dinç de şu açıklamalarda bulundu: “Gelen talep düşmeye başladı. Geçen yıl pandemiye rağmen Marmara ve Avşa adalarına çok fazla talep vardı.İnsanlar kaçış noktası olarak görüyordu. Avşa Adası’nda yüzeyde müsilaj yok gibi ama dipte olduğunu söyleniyor. Buna rağmen ilginin düşük olduğunu söyleyebiliriz.Ayrıca, birkaç müşterim gelerek evlerini satmak istediklerini söylediler. ‘Buraya denize girmek, balıkt utmak için geldim. Şimdi ne yapacağım’ diyorlar. Bu yüzden evlerini satılığa çıkardılar.”

Sıkıntılar arttı

Erdek'te emlak işiyle uğraşan Emrah Turhan ise daha karamsar konuşuyor. Şu an için kiralamalarda talep almaya devam ettiklerini söyleyen Turhan, "Daha önceden burayı bilenler yine gelmek istiyor. Bölgede koylar fazla olduğu için insanlar oralar gidebiliyor.Bandırma’nın farklı bölgelerinde müsilaj tehlikesi olsa da Erdek tarafı çok sıkıntılı değil. Ancak kısa dönemli haftalık ya da günlük gelip gidenlerde bir azalma yaşanıyor. Marmara Denizi’nde yaşanan bu sorunun ardından İstanbul ve yakınlarındaki illerde bölgemize gelenler daha çok Karadeniz kıyılarına gitmeye başladı” dedi.

Havuzlu evler revaçta

Tekirdağ’da Trakya Gayrimenkul Ofis'inde çalışan  Alp Doğan şehirde pandemi sonrası talebin daha da arttığını ve bu nedenle fiyatların azaldığını söyledi. Sahilde bulunan evlerle denizden uzak bahçeli evlerin bulunduğunu belirten Doğan, “Artan taleple birlikte denize yakın evlerin fiyatları çok yükselmişti.Bu yüzden talep de düşmüştü. Ancak bahçeli müstakil evlere hala talep oluyor. Buradaki evler ise pandemiden kaçış olarak görülüyor. Amaç denize girmek olmuyor genelde buraya gelenlerde. Müsilaj konusunda da biraz daha şanslıyız. Denizde koy olmadığı için akıntı da çok oluyor.Bu da müsilajın olmamasını sağlıyor” dedi.

Emlak piyasasında müsilaj tehlikesi!

Delux Gayrimenkul’den Tuğçe Erten ise yaşanan tehlikeye yönelik şu açıklamalarda bulundu: “Sezonluk taleplerde çok büyük talep düşüşü olmadı, pandemi sonrasında havuzlu müstakil evlere talep artmıştı. Hala bu durum devam ediyor. Haftalık kiralamalarda havuzlu evler tercih ediliyor. Kafa dinleyerek, kendi kendine tatil yapmak isteyenler gelmeye devam ediyor.”

Karadeniz kıyılarına talep arttı

Marmara'yı etkisi altına alan müsilaj ile Marmara Denizi'ne olan ilgi bir hayli azaldı. Marmara'da tatile gidemeyen vatandaşlar da tercihlerini Karadeniz'den yana kullandı. Kocaeli’de Kefken ve Kerpe gibi yazlık bölgeler tatilcilerin radarına ilgi. Özellikle Sakarya'nın Karasu ilçesine olan ilgi de bir hayli artmış durumda. İstanbul'un Karadeniz kıyıları da ilgi görmeye devam ediyor. 

Emlak sektörüne müsilaj etkisi!


Geri Dön