26 / 04 / 2024

Emlak rant vergisi nasıl olacak?

Emlak rant vergisi nasıl olacak?

Gayrimenkullerin edinim tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde, belli bir oranda değer artış vergisi ödeniyor. Peki, emlak rant vergisi nedir? Emlak rant vergisi nasıl olacak?



Emlak rant vergisi nasıl olacak?

Gayrimenkullerin edinim tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde, belli bir oranda değer artış vergisi ödeniyor. Ancak gayrimenkul değer artış vergisinde yeni düzenlemeler yapılarak, emlak rant vergisinin de ödenmesi planlanıyor.


Peki, söz konusu emlak rant vergisi nedir? Emlak rant vergisi nasıl olacak?


Gayrimenkul rant vergisi, gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına, bu yatırımdan yararlananların katkıda bulunmasını sağlayacak bir sistem olarak nitelendiriliyor.


Bu sistemde; gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin yüzde 45’i kamuya ‘değer artış payı’ olarak ödenecek.


Vergi tutarın yüzde 30’unun Çevre Bakanlığı’na, yüzde 70’inin plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye aktarılması planlanıyor. Söz konusu değişikliğinin Çevre Bakanlığı’nca onaylanması halinde değer artış payının tamamı bu bakanlığa ödenecek. Peki, Rant gelir vergisi ne zaman ödenecek.


Henüz yasalaşması için çalışmaları devam eden rant vergisine, 2015-2017 dönemine ait Orta Vadeli Program kapsamında da yer verildi.


Orta Vadeli Program'da yer alan esaslar:

"Gayrimenkul değer artışlarının yeterince vergilendirilmemesi, imar düzenlemeleri ve kamu hizmetleri yoluyla ciddi bir gayrimenkul rantı oluşması ve bundan kamunun yeterince pay alamaması kaynaklarımızın önemli ölçüde üretken olmayan alanlara kaymasına neden olmaktadır. Bu durum, büyüme potansiyelinin artmasına bir kısıt oluşturmaktadır."



Orta Vadeli Program'da rant vergisi resmileşiyor!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön