25 / 04 / 2024

Rant vergisi nasıl hesaplanacak?

Rant vergisi nasıl hesaplanacak?

Bakanlık değeri artan gayrimenkuller için yeni rant vergisi geliştiriyor. Rant vergisi, gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlıyor. Peki, gayrimenkuller için ödenmesi gereken rant vergisi nasıl hesaplanacak?



Rant vergisi nasıl hesaplanacak?

Gayrimenkul değer artışlarında, gayrimenkulün edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Ancak taşınmazın, 5 sene dolduktan sonra elden çıkarılması halinde vergi ödenmiyor.


Buna karşın, Bakanlık değeri artan gayrimenkuller için yeni rant vergisi geliştiriyor. Rant vergisi, gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlıyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre, rant vergisi ile gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin yüzde 40'nın kamuya ödenmesi gerekiyor.


10'uncu Kalkınma Planı 2014-2018 programı kapsamında da yer verilen rant vergisi ile  rant vergisi ile mevcut imar hakkına göre en fazla 5 kat bina yapılabilecek bir arsa “imar değişikliği talebiyle” 7 kata çıkarılıyorsa 2 ekstra katın değerinin yüzde 40’ı kamuya ödenecek. 


Ancak,  imar planında 6 kat olmasına rağmen 5 katlı bir binanız varsa ve mevcut binanın yıkılıp 6 katlı bir bina yapılması durumunda imar değişikliği olmadığı için kamuya yüzde 40 pay verilmeyecek.


Bu bedelin tespitinde; imar planı değişikliği sonucunda parselin ve üzerinde yapılacak binanın yapılaşma şartlarında ve fonksiyonlarda kıymet bakımından meydana gelecek artış dikkate alınacak. 


Değer artış payı bedeli yetkilendirilmiş lisanslı taşınmaz değerleme uzmanları veya kuruluşları tarafından raporlandırılarak tespit edilecek. 


Değerleme uzmanı veya kuruluşunun vereceği hizmetin bedeli ilgili idareye yatırılmadan talep edilen plan değişikliği onaylanamayacak ve değerleme yapılamayacak. Talep edilen plan değişikliğinin ilgili idarece reddedilmesi ve onaylanmaması durumu dışında hiçbir hal ve koşulda bu bedel iade edilemeyecek.



Rant nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön