26 / 04 / 2024

Emlak sektöründe 'ayakçılık' bitecek!

Emlak sektöründe 'ayakçılık' bitecek!

Emlakçılık sektörünün her önüne gelenin yaptığı iş olmaktan çıkacağını belirtenTEMFED Başkanı Taylan," 'Ayakçının' ortadan kalktığı, çok ciddi ceza ve yaptırımların geldiği bir yıl olacak." dedi.



Emlak sektörünün daha disiplinli hale getirileceğini ifade eden Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, 3-4 ay içerisinde sektörde çok ciddi bir yapılanma ve düzenlemelerin yapılacağını söyledi. Hacı Ali Taylan "Emlakçılık her önüne gelenin yaptığı iş olmaktan çıkacak. 'Ayakçının' ortadan kalktığı, çok ciddi ceza ve yaptırımların geldiği bir yıl olacak" dedi.

Emlak sektöründe ayakçılık bitecek!

"2018 emlakçıların aslında bir kader yılı"

Anadolu Ajansı'ndan Halil Fidan'ın haberine göre, meslekle ilgili yaşanan bazı sıkıntıları gidermek için çalışma yürüttüklerini söyleyen Taylan, 2018'in emlak sektörü açısından bir dönüm noktası olacağını ifade etti. Taylan sözlerine şu şekilde devam etti; "2018 yılı emlakçıların aslında bir kader yılı. Çoğu meslektaşımız belki bu bilgiye sahip değil ama biz yaptığımız toplantılarla, duyurularla, meslektaşlarımızı bu anlamda uyarmaya, bilgilendirmeye çalışıyoruz. 27 Nisan'da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ve Türkiye'deki tüm sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı çalıştay yapıldı ve yönetmelik hazırlandı. Sektör bu anlamda daha düzenli hale gelecek. Bundan sonra her önüne gelen emlakçı olamayacak. Mesela okul şartı getiriliyor, lise mezunu olmayan artık emlak danışmanı olamayacak. Artık adımız 'sorumlu emlak danışmanı', bu ismi kullanmaya başlayacağız"

"Her önüne gelenin yaptığı iş olmaktan çıkacak"

Hem vatandaşı hem de esnafı korumak istediklerini belirten Taylan, bu çalışmalarla birlikte mesleğin itibarının yükseleceğini ve daha değerli hale geleceğini belirtti. Taylan, "2017 yılında tüm sektörlerle ilgili mesleki yeterliliğe dayalı bir 'ulusal meslek standardı' hazırlanması gerekiyordu. Bu da hazırlandı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. 'Emlak danışmanı' ve 'sorumlu emlak danışmanlığı' diye ikili bir statü getirildi. Ofis sahipleri 'sorumlu emlak danışmanı' olarak faaliyet gösterecekler. Bulundukları illerdeki meslek odalarından ya da ticaret odalarından bir yeterlilik belgesi alacaklar ve daha sonra Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü kanalıyla da bir yeterlilik belgesi verilecek. Yani 3-4 ay içerisinde sektörde çok ciddi bir yapılanma ve düzenleme göreceğiz. Emlakçılık her önüne gelenin yaptığı iş olmaktan çıkacak. 'Ayakçının' ortadan kalktığı, çok ciddi ceza ve yaptırımların geldiği bir yıl olacak. 2018 emlakçılar için önemli bir yıl ve sektör içinde de değerli bir yıl olacak inşallah" ifadelerini kullandı.

"Kiracılardan her yıl komisyon alınması yasal değil"

Bazı emlakçıların kiracılardan her yıl komisyon almak gibi bir huy edindiğini belirten Taylan, bunun yasal olmadığını söyledi. 


Geri Dön