26 / 04 / 2024

Emlak sektöründe yeni soluk: Dronlarla dijital yolculuk!

Emlak sektöründe yeni soluk: Dronlarla dijital yolculuk!

Koronavirüs salgını sebebiyle alınan tedbirler kapsamında temasların sıfıra düşürülmesiyle beraber, geleneksel yüz yüze satış ve müşteri hizmetlerinin oldukça önemli olduğu emlak sektöründe bir takım zorluklarla karşılaşıldı...



Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, şirketlerin operasyonel süreçlerinde de değişikliklere sebep oldu. Hükümetler tarafından uygulanan önlemler sonucunda birçok sektör temsilcisi, işlerine devam edebilmek amacıyla yeni teknolojilere yöneliyor.

Çözüm arayışı, geçtiğimiz iki ay içerisinde dronlara ve dron hizmetlerine olan talepte de önemli ölçüde artışa neden oldu. Hürriyet'te yer alan habere göre; dronlar insanların birbirleriyle olan temasını minimuma düşürürken, birçok farklı görev de yapabiliyor.

Santa Monica merkezli DroneBase şirketi kurum ve kuruluşlara ekonomik, güvenilir ve verimli bir şekilde hava verileri sunuyor. DroneBase bu hizmetleri sayesinde farklı sektörlerden birçok şirketin insansız hava araçlarıyla faaliyetlerini sürdürmelerine de yardımcı oluyor.

Şirketin kurucusu ve CEO'su Dan Burton, teknolojinin ekonomi için önemli bir rol oynadığına dikkat çekerek, "DroneBase'in sağladığı temassız inceleme sayesinde bir tesise ayak bile basmadan insansız hava araçlarıyla alan denetimi gerçekleştirebiliyoruz. diye konuştu.

DroneBase gibi şirketler tarafından sunulan bu temassız denetim hizmetleri özellikle mülk yönetimi, sigorta ve emlak sektörlerine yarar sağlıyor. Bu sektörlerde geleneksel yüz yüze satış ve müşteri hizmetleri oldukça önem arz ediyor. Sosyal mesafe önlemleri göz önüne alındığında, şirketler teknoloji tabanlı operasyonları tercih ederek insansız hava araçlarını kullanmaya yöneliyorlar.

Ev Satın Almak İsteyenlere Dijital Yolculuk

Emlak sektörü de koronavirüs salgını dolayısıyla zor zamanlar geçiriyor. Küresel ekonomik ve belirsizlik birçok ülkede emlak satışlarını da etkiledi. Fiziksel etkileşime ve yüz yüze iletişime dayanan geleneksel gayrimenkul satış süreci bu dönemde iki taraf için de risk haline geldi. Emlakçılar da bu sorunu bertaraf etmek ve temassız, güvenli müşteri iletişimi sağlamak amacıyla dron teknolojisini kullanmaya yöneldi. 

Havadan görüntüleme potansiyel alıcılara heyecanlı bir deneyim sağlıyor. Dronlar tarafından yakalanan yüksek çözünürlüklü görüntüler, mülke ilişkin tüm ayrıntıları alıcıya gösteriyor. Dronlar bu deneyimi 360 panorama, 3D model veya 4K video gibi birçok farklı versiyonda sağlayabiliyor.

Burton konuya ilişkin, "Birçok emlakçı ve mülk yöneticisi, satış listesi oluşturmak veya binaların altyapısını incelemek için dron teknolojisini zaten kullandı. Artık bu teknoloji, 'sanallaştırma' için çok faydalı çünkü dronlar emlak sektörü çalışanlarının sosyal mesafe kuralları çerçevesinde gerekli bütün görüntüler, videolar ve verileri toplamasına olanak sağlayabiliyor" şeklinde konuştu.

Verimli Mülk Analizi

ABD'deki birçok eyalet koronavirüs karşıtı katı izolasyon politikaları hayata geçirdi. Bu politikalar da emlak satış süreçlerinde bazı zorluklara sebep oldu. 

DroneBase'e göre, dronlar sahada geçirilen süreyi geleneksel analiz yöntemlerine kıyasla yğzde 40 oranda azaltıyor ve zaman tasarrufu yapıyor. 

New York merkezli perakende yatırım şirketi Brixmor Property Group da operasyonel süreçlerini yönetmek için son iki yıldır dron teknolojisini tercih ediyor. Şirket, dijital ,iki boyutlu ortomozaik haritaları kullanıyor. 

Doğru Hasar Tespiti 

Olası bir sel veya yangında, emlak sigortası şirketlerinin izlemesi gereken bazı prosedürler bulunmakta.

Dronlar gayrimenkullerin genel durumlarının tespiti için kolayca kullanılabilen, depolanabilen ve ihtiyaç olduğunda paylaşılabilen görüntüler sunuyor. Görüntüler; sigortacıların çatı şartlarını belirlemelerine de yardımcı oluyor. 

20'den fazla eyalette faaliyet gösteren, Ohio merkezli Central Insurance Companies (Merkezi Sigorta Şirketleri) şirketlere çoklu sigorta hizmetleri veriyor. Müşterilerine daha iyi hizmet sağlamak ve topladığı verileri sürekli iyileştirmek amacıyla çalışan Central Insurance Companies de DroneBase'i kullandı.  

Mülk Denetimlerini Yeniden Şekillendirmek

Ticari dron uygulamaları erişilebilir duruma geldikçe, şirketler dronları operasyonel süreçlerine entegre etmenin çeşitli yollarını buluyor. İşletmeler, koronavirüs salgınının yarattığı zorlukların üstesinden gelmek ve müşterilere kaliteli hizmet sunmayı sağlamak için dronları kullanarak farklı çözümler buluyor.

İnşaat sektöründe de oldukça yaygın şekilde kullanılan dronlar, müşterilerin kaliteli hizmet talebini karşılamak için sektörlere verimlilik, maliyet, kolaylık açısından katma değer kazandırmayı sürdürecek. 

Gayrimenkul işlemlerinde 'drone' dönemi başlıyor!

Dron yatırımının inşaat sektöründeki önemi!


Geri Dön