20 / 04 / 2024

Emlak sektörünün ikinci seferberliğinde faiz 0,40'a çekilecek!

Emlak sektörünün ikinci seferberliğinde faiz 0,40'a çekilecek!

Konutta şubatta başlaması beklenen yeni seferberlik ile faiz yüzde 0.40 kadar gerileyecek. Özellikle dar gelirlilere yönelik projenin büyümeyi de 1 puan artırması bekleniyor.



Türkiye ekonomisinin 27 çeyrektir sürdürdüğü büyüme trendine ara verdiği geçen yılın üçüncü çeyreğinde daralmanın hızını kesen inşaat sektörü, darbe girişiminin ardından Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın öncülüğünde başlattığı seferberliğin ikincisi ile toparlanmanın da lokomotifi olmaya hazırlanıyor. Şubat ayında başlaması planlanan ikinci seferberlik hamlesi ile konutta vadenin 240 aya çıkması öngörülüyor. Bankaların da elini taşın altına koyması ile faizlerin aşağı çekilmesi hedefleniyor.


10 YILDA FAİZ 0.40'A İNECEK

Emlak Konut GYO öncülüğünde başlayan seferberliğe KONUTDER ve GYODER'in de katılması gündemde. İlk etapta 30 projede 15 bin konutun kampanya kapsamında satılması hedefleniyor. Eğer Emlak Konut dışındaki şirketler de ikinci seferberlik sürecine destek verirse konut sayısının 50 bini bulması bekleniyor. Geçen yıl 120 ay yüzde 0.70 faiz oranı ile yapılan satış bu defa 10 yılda yüzde 0.40'dan yapılacak. 240 ayda ise faizin 0.70 olması planlanıyor.


BÜYÜMEDE PAYI ARTIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu'nun aralık ayında yaptığı düzenleme ile inşaat sektörünün gayrisafi milli hasıladaki payı yüzde 6'dan 10.4'e çıktı. İmalat sanayisinden sonra milli gelirde payı en yüksek ikinci sektör olan inşaatta, son kampanya ile birlikte yaşanacak talep artışının büyümeyi 0.8 ile 1 puan arasında artırması bekleniyor. Destek Yatırım Uzman Yardımcısı Aysun Göksu, üretim yöntemine göre incelendiğinde inşaat sektörünün geçen yılın ilk çeyreğinde büyümeyi 0.4 puan yukarı çektiğini belirterek, sektördeki gelişimin domino etkisine dikkat çekti. Göksu, "Çimento, demir-çelik, hazır beton, cam, seramik, beyaz eşya gibi tüm tedarikçi sektörlerde de büyüme olacağı gibi bu sektörlerin de büyümeye katkı sağlaması beklenebilir" diye konuştu.


FAİZ YÜKÜ DÜŞÜYOR

Bankalarla anlaşma sağlanması halinde, konut alıcısının özellikle faiz yükünde önemli düşüşler olacak. 10 yıl vadede faizin yüzde 0.40'a inmesi durumunda toplam ödeme 50 bin lira azalacak. 240 ay vadede ise faiz yükü 70 bin lira gerileyecek. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı son rakamlara göre, geçen yılın ilk 11 ayında satılan konut sayısı yüzde 4.5 artarak 1 milyon 198 bin adede çıktı. Satışın 1.3 milyonu geçerek rekor kırması beklenirken, bu yılki hedef 1.5 milyon.


İLK KAMPANYANIN SONUÇLARI

-Emlak GYO ağustosta 2.547 adet bağımsız bölüm sattı, 1.9 milyar TL ciro gerçekleştirdi.

-Kampanyaya katılan GYODER üyeleri de 3 bin konut, 400 ofis satıp 2.6 milyar TL ciro yaptı.


BU BİR MİLLİ MÜCADELEDİR

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, "Biz ülke ekonomisine destek olmak için 15 Temmuz darbe girişimi sonrası önemli bir kampanya başlatmıştık. Şimdi ikinci adımı atıyoruz. Burada vadeyi uzatıp, faizi daha da düşürmeyi hedefliyoruz. Tüm bankalarla görüşmelerimiz sürüyor. Emlak Konut, bankalar ve gayrimenkul geliştiren firmalar hepsi üzerine düşen fedakârlığı yapacak. Bu bir milli mücadeledir. Vatandaşımızı kira öder gibi ev sahibi yapacağız" dedi.


DERNEKLER DE TOPLANIYOR

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, önümüzdeki hafta KONUTDER ve GYODER üyeleri olarak toplantı yapacaklarının bilgisini vererek, "Bir yol haritası belirleyeceğiz. Bu dönemde böyle bir çıkış yapılması hem ekonomiye, hem sektöre hem de tüketiciye güven telkin edebilmek için vesile olacak. Orta ve dar gelirliyi tüketiciye proje üretemiyorduk. Bankalar bunun altyapısını kurabilirse herkesi ev sahibi yapacak bir model kurulacak" diye konuştu. GYODER Başkanı Aziz Torun da, "Tüketiciye mevcut gelir düzeyine göre farklı bir model geliştirilmesi gerekiyordu. Bunun acil bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum" diye konuştu


FİTİLİ ERDOĞAN ATEŞLEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçen yılın ağustos ayında bankalara konut kredisi için yaptığı faiz indirimi çağrısı, Emlak GYO'nun kampanyası ile birleşince satış rekoru kırılmıştı. Emlak Konut GYO kampanyayla birlikte ağustosta 7 aylık satış adedine ulaşarak 1.9 milyar TL ciro yaptı. GYODER üyeleri de, 'Gayrimenkulde Güç Birliği Daha Güçlü Türkiye' kampanyası ile 3 bine yakın konut ve 400 ofis satışı gerçekleştirdi.


İŞTE YENİ SEFERBERLİK

1) Vade 240 aya yani 20 yıla çıkacak

2) 10 yıl vadede faiz yüzde 0.40 olacak

3) 240 ayda faiz yüzde 0.70

4) Markalı konutlar kapsama girecek

6) İlk etapta 15 bin ev dahil olacak

7) Diğer şirketlerin katılımı ile hedef 50 bin konut


Sabah / Seda Tabak


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı


Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), gayrimenkul seferberliği için düğmeye bastı. Şubat'ta konutta vadenin 240 aya çıkması öngörülüyor. Görüşmelerin sürdürüldüğü bankaların da elini taşın altına atması ile faizlerin aşağıya çekilmesi hedefleniyor. Emlak Konut GYO öncülüğünde başlayan seferberliğe KONUTDER ve GYODER'in de katılması gündemde. İlk etapta 30 projede 15 bin konutun kampanya kapsamında satılması hedefleniyor. Eğer Emlak Konut dışındaki şirketler de ikinci seferberlik sürecine destek verirse, sayının 50 bini bulması bekleniyor. Yeni kampanyada ise faiz oranları Ağustos 2016'da yapılan ilk kampanyaya oranla daha da avantajlı olacak. Geçen yıl 120 ay 0.70 faiz oranı ile yapılan satış, bu defa 10 yılda yüzde 0.40'tan yapılacak. 240 ayda ise yüzde 0.70 civarı için çalışılacak. 100 bin liralık 20 yıl vadeli kredide 86 bin lira tüketicinin cebinde kalacak. 


KİRA ÖDER GİBİ...

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, "Biz ülke ekonomisine destek olmak için 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası önemli bir kampanya başlatmıştık. Şimdi ikinci adımı atıyoruz. Burada vadeyi uzatıp, faizi daha da düşürmeyi hedefliyoruz. Bankalarla görüşmelerimiz sürüyor. Vatandaşımızı kira öder gibi ev sahibi yapacağız" dedi..


Takvim


Geri Dön