29 / 03 / 2024

Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi!

Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi!

İki eşit taksit halinde ödenebilen Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi için ikinci taksitler, Kasım ayında ödeniyor. Vergi Takvimi 2013'te yazan bilgilere göre emlak ver çevre temizlik vergisi son ödeme günü 2 Aralık...



Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi!

Konut, işyerleri ve bina gibi gayrimenkuller için ödenmesi gereken emlak ve çevre temizlik vergisi, iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi ödeme zamanı, vergi takviminde yer alıyor.


2013 yılı vergi takvimine göre emlak ve çevre temizlik vergisi ikinci taksitleri ödeme dönemi Kasım ayında ödeniyor. 


Çevre temizlik vergisi, belediyenin çevre temizlik işlerinden faydalanan  konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalardan alınıyor. Ancak kullanılmayan konut ve işyerleri bu vergiden muaf tutulabiliyor. Muafiyetlik için boş bina sahiplerinin belediyeye bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekiyor.


Emlak vergisi için de bazı muafiyetlikler söz konusu. 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olma koşulu ile;

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor. Ayrıca tek meskeni olup da emlak vergisi yükümlüsü olan kimselere de tek mesken indirimi uygulanıyor. Bu gibi muafiyet ve indirimler faydalanabilmek için belediyeye müracaatta bulunmak gerekiyor.


2013 yılı emlak vergisi oranları:

Normal Yörelerde:

Meskenlerde      Binde 1

Diğer Binalarda Binde 2

Arazilerde Binde 1

Arsalarda Binde 3


Belediye sınırları ve Mücavir alanlarda:

Meskenlerde      Binde 2

Diğer Binalarda Binde 4

Arazilerde Binde 2

Arsalarda Binde 6


2013 yılı çevre temizlik vergisi oranları:

Bilindiği üzere konutlara ait çevre temizlik vergisi su faturalarına yansıtılıp; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 24 Kuruş, diğer belediyelerde 19 Kuruş olarak hesaplanıyor.


İşyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için çevre temizlik vergileri; Büyükşehir Belediyeleri Dışındaki Belediyelerde Uygulanacak Çevre Temizlik Vergisi ve Büyükşehir Belediyelerinde Uygulanacak Çevre Temizlik Vergisi olmak üzere iki farklı tarifeye göre hesaplanıyor. 



Çevre temizlik vergisi 2013 ne kadar?
İnternetten emlak vergisi ödeme!
Emlak vergisi takvimi 2013!



Geri Dön