19 / 04 / 2024

Emlak vergisi 1. taksit ödemelerinde son 30 gün!

Emlak vergisi 1. taksit ödemelerinde son 30 gün!

Emlak vergisinde 1. taksit döneminin sonuna yaklaşılıyor. Vergi borcunu zamanında ödemeyenleri vergi cezası bekliyor..



Türkiye sınırları içinde bulunan tüm gayrimenkul sahiplerinin ödemekle mükellef olduğu emlak vergisinde 1. taksit döneminin sonuna yaklaşılıyor.

Vergi için ödenecek bedeli gayrimenkulün değeri belirliyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesaplanıyor.

Son 30 gün

1 Mart'ta başlayan emlak vergisi 1. taksit ödemeleri 31 Mayıs'ta sona eriyor. Buna göre henüz ödeme yapmamış mükelleflerin önünde son 1 ayı bulunuyor. Bu süre zarfı içinde ödeme yapmayan mükellefler 1 günlük gecikme için bile aylık vergi cezası ile karşılaşıyor. Ceza, aylık 1.40 oranında tahsil ediliyor.

Kimler vergi mükellefi?


Gayrimenkulün maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler emlak vergisini ödemekle mükellef oluyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor, elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor. 

Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyesine giderek ya da e-belediye sistemi üzerinden online bir şekilde yapılabiliyor.

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön