20 / 04 / 2024

Emlak vergisi 1. taksit son ödeme tarihi ne zaman?

Emlak vergisi 1. taksit son ödeme tarihi ne zaman?

Gayrimenkul sahiplerinin sene içerisinde ödemek ile mükellef olduğu vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. Emlak vergisi, senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, emlak vergisi 1. taksit son ödeme tarihi ne zaman?



Emlak vergisi 1. taksit son ödeme tarihi ne zaman?

Gayrimenkul sahiplerinin sene içerisinde ödemek ile mükellef olduğu vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. Emlak vergisi, senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor.


Taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödenebilen vergi, taşınmazın farklı şehirde yer alması halinde PTT ile ödenebiliyor. Ayrıca, Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde de ödeme yapılabiliyor.


Emlak vergisini internet üzerinden ödemek isteyenler; Belediyenin "e-belediye" sistemine giriş yaparak ödemelerini internet üzerinden online bir şekilde yapabiliyor.


Emlak vergisi oranları:

Emlak vergisi ödemelerinde, ödenmesi gereken tutar taşınmazın değerine ve türüne göre değişiklik gösterebiliyor. Vergi, büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1.


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranları ise; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi 1. taksit ödeme dönemi Mart ayında başlamıştı. İlk taksitlerin 1 Haziran'a kadar ödendiği emlak vergisinde 2. taksitler ise Kasım ayında ödenecek.


Emlak vergisi ödemek istiyorum ne yapmalıyım?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön