26 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri ay sonunda sona erecek!

Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri ay sonunda sona erecek!

Bu yıl ödenecek emlak vergisinin 1. taksit ödemeleri mayıs ayında tamamlanmıştı. Vergi mükellefleri şimdi 2. taksit ödemelerini yapıyorlar. Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri ay sonunda sona erecek. 



Emlak vergisinin mükellefi; bina, arsa ve arazinin maliki (sahibi), varsa intifa hakkı sahibi (kullananlar), her ikisi de yoksa bina, arsa ve araziye malik gibi tasarruf edenler olarak belirtiliyor. Paylı mülkiyet halinde malik sayılanlar, hisseleri oranında mükellef olarak kabul ediliyor.

Konut sahibi olanlar emlak vergisini yıl içinde iki taksit halinde ödeyebiliyorlar. Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri için süreç 1 Kasım’da başladı ve 30 Kasım’da son bulacak. 

Emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyen kimseler bu işlemleri belediyelerden veya internet üzerinden e-Devlet vasıtası aracılığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenme şansına sahipler. 

Emlak vergisinden kimler muaf?

Emlak vergisinde 1319 sayılı kanun kapsamında daimi ve geçici muafiyetlikler yer alıyor. Vergide ayrıca tek mesken muafiyeti mevcut. 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen ve geliri olmayan tek ev sahipleri bir dilekçe ile belediyeye müracaat ederek emlak vergisi ödemelerinden muaf tutulabiliyor. 

En fazla brüt 200 metrekare ve tek konuta sahip olan; 
1-) Hiç geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,
2-) SGK’dan (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) aldıkları emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, (ve bunların dul ve yetimleri)
3-) Engelliler,
4-) Gaziler,
5-) Şehitlerin dul ve yetimleri, indirimli (sıfır oranlı) bina vergisi uygulamasından yararlanabiliyor.

10 soruda 2018 Kasım emlak ve çöp vergisi!

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön