26 / 04 / 2024

10 soruda 2018 Kasım emlak ve çöp vergisi!

10 soruda 2018 Kasım emlak ve çöp vergisi!

2018 yılı emlak ve çöp vergisi 2. taksit dönemi dün başladı. Peki, kimler, nereye ve nasıl ödeme yapacak? İşte 10 soruda 2018 Kasım emlak ve çöp vergisi...



2018 yılı emlak ve çöp vergisi için 2. taksit ödemeleri 1 Kasım itibariyle başladı. Gayrimenkuller için ödenmesi gereken bu vergilerin mükellefleri ve vergi miktarları taşınmazın türüne ve değerine göre değişkenlik gösteriyor. Mükellefler, ödemelerini ay sonuna kadar yapabiliyor. 

Senede iki eşit taksit halinde ödenen emlak ve çöp vergisinde ilk taksit ödemeleri de aynı dönemde tahsil edilmişti. Gayrimenkul sahipleri ilk taksit ödemesini Mart, Nisan ve Mayıs ayları olmak üzere 3 aylık bir süre zarfı içinde ödedi. Peki, 2018 Kasım emlak ve çöp vergisini kimler ödeyecek? 2018 Kasım emlak ve çöp vergisi nereden ve nasıl ödenecek? İşte 10 soruda 2018 Kasım emlak ve çöp vergisi..

1- Kasım'da emlak vergisini kimler ödeyecek?

Emlak vergisinde bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler mükellef oluyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftir olurken, elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Yukarıdaki niteliklere sahip olup ilk taksitini Mart, Nisan ve Mayıs ayları içerisinde ödeyen mal sahipleri, ikinci taksitlerini Kasım'da ödeyecek.

2- Kasım'da emlak vergisini kimler ödemeyecek?

İlk taksit dönemi içerisinde tüm borcunu kapatanlar, bu ay herhangi bir ödeme yapmayacak. 

2018 yılı içerisinde gayrimenkul satanlar Kasım'da emlak vergisi ödemeyecek, vergi mükellefiyeti 2019'da başlayacak.

Kanunda belirtilen konut muafiyeti şartlarına uygun olup belediyeye bildirimde bulunanlar emlak vergisi ödemeyecek.

Geçtiğimiz sene emekli olan ve başka geliri olmayan tek mesken sahipleri bu sene itibariyle emlak vergisi ödemeyecek.

Emlak vergisi muafiyet şartları için tıklayın.

3- Kasım'da çöp vergisini kimler ödeyecek?

Çevre temizlik vergisi olan çöp vergisini konut ve işyeri kullanıcıları ödeyecek. Eğer konut ve işyerinde kiracı varsa çöp vergisi ödemelerinden kiracılar sorumlu olacak. Eğer taşınmazı mal sahibi kullanıyorsa, vergi mükellefi mal sahibi olacak. Bu yıl dükkan kiralayan veya satın alanların da Kasım'da çöp vergisi ödemesi gerekecek.

10 soruda 2018 Kasım emlak ve çöp vergisi!

4- Kasım'da çöp vergisini kimler ödemeyecek?

Çöp vergisini, konut ve işyerini kiraya veren mal sahipleri ödemeyecek. Ayrıca arsa ve arazi sahipleri de vergi kapsamında olmadığından çöp vergisi ödemeyecek.

Dükkan veya konutu boş durumda olan, kullanılmayan gayrimenkul sahipleri çöp vergisi ödemeyecek. Bunun için ilçe belediyesine beyanname verilmesi gerekecek.

5- Kasım'da emlak vergisi ne kadar ödenecek?

Emlak vergisi taksitleri eşit olarak tahsil ediliyor. Dolayısı ile mükellefler ilk taksit dönemi içerisinde ne kadar ödeme yaptıysa Kasım'da da aynı bedelde ödeme yapacak. Emlak vergisi hesaplamalarında kullanılan oranlar;

Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

6- Kasım'da çöp vergisi ne kadar ödenecek?

Çöp vergisi de emlak vergisi gibi iki eşit taksit halde tahsil edildiğinden, ilk taksit döneminde ödenen bedelin aynısının Kasım'da ödenmesi gerekecek. 

Çöp vergisi de konut ve işyerlerinde farklı şekilde hesaplanıyor. Konutlarda su tüketim miktarlarına göre hesap yapılırken, işyerlerinde Kanunda belirtilen gruplara göre hesaplama yapılıyor.

10 soruda 2018 Kasım emlak ve çöp vergisi!

7- Değeri 500 bin TL olan ev için ne kadar ödeme yapılacak?

Değeri 500 bin TL olan ev eğer büyükşehir belediyesi sınırları içerisindeyse toplamda 1.000 lira emlak vergisi ödemesi yapılacak. İlk taksit döneminde 500 TL, ikinci taksit döneminde 500 TL ödenecek.

Değeri 500 bin TL olan ev eğer büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde değilse toplamda 500 lira emlak vergisi ödemesi yapılacak. İlk taksit döneminde 250 TL, ikinci taksit döneminde de 250 TL ödenecek. Bu ev için ödenecek çöp vergisi ise, su tüketim miktarına göre hesaplanarak, gelecek su faturasında yer alacak. 

8- Kasım'da emlak ve çöp vergisi nereye ödenecek?

Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyelerine yapılacak. Taşınmazın bir başka şehirde yer alması halinde ödemeler tüm belediyelerden ödeme yapılabilecek. Ayrıca e-belediye sistemi üzerinden veya PTT aracılığı ile de ödeme yapılabilecek.

Çöp vergisi ödemeleri yalnız iş yerleri için ilçe belediyelerine ödenecek. Konutlarda su faturasına yansıtılan vergi, faturanın ödenmesi ile birlikte ödenmiş olacak.

10 soruda 2018 Kasım emlak ve çöp vergisi!

9- Emlak ve çöp vergisi 2. taksiti ne zamana kadar ödenecek?

2018 yılı emlak ve çöp vergisinde 2. taksit ödemeleri 30 Kasım 2018 akşamı sona erecek. Mükellefler ilçe belediyelerinden ödemelerini mesai bitimine kadar yapabilecek, online ödemeler ise gün sonuna kadar alınacak.

10- Emlak ve çöp vergisi süresinde ödenmezse ne olacak?

2018 yılı emlak ve çöp vergisi borcunun süresi içinde ödenmemesi halinde aylık gecikme zammı uylanacak. Gecikmenin 1 gün bile olması halinde yüzde 1.40'lık aylık gecikme zammı tahsil edilecek.


20 soruda emlak vergisi!

Çevre temizlik vergisi hesaplama 2018!

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


 


Geri Dön