29 / 03 / 2024

Emlak ve çöp vergisi sorgulama işlemleri!

Emlak ve çöp vergisi sorgulama işlemleri!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için; çöp vergisi ise mesken ile işyerleri için ödeniyor. Peki, emlak ve çöp vergisi sorgulama işlemleri nasıl yapılır?



Emlak ve çöp vergisi sorgulama işlemleri!

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel taşınmaz malın değeri ve emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.


Vergi büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


Vergide meskenler için bazı muafiyetler bulunuyor. Geliri olmayan ve 200 metrekareden küçük tek meskeni olan kimseler, vergi ödemelerinden muaf olabiliyor. Bunun için belediyeye müracaat ediliyor.


Çöp vergisi olan çevre temizlik vergisi ise, Belediye Gelirleri Kanununun mükererrer 44. maddesi gereğince ödeniyor. 


Kanun gereğince belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi tutuluyor.


Bu vergi de emlak vergisi ile aynı dönemlerde iki eşit taksit halinde ödeniyor. Ancak bu ödemeyi işyeri kullanıcıları yapıyor. Meskenlerin vergi borcu su faturalarına yansıtılıyor. Peki, emlak ve çöp vergisi sorgulama işlemleri nasıl yapılır?


Emlak ve çöp vergisi sorgulama

Emlak ve çevre temizlik vergisi sorgulama işlemi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye gidilerek yapılabildiği gibi; belediyenin web sayfasından da borç sorgulanabiliyor.


Emlak ve çöp vergisi ne kadar?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön