28 / 03 / 2024

Tarla emlak vergisi sorgulama işlemleri!

Tarla emlak vergisi sorgulama işlemleri!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mallar için her sene emlak vergisi ödemesi yapılması gerekiyor. Bir tarla almak istediğinizi düşünelim. Borcu olup olmadığı sorgulanır? İşte tarla emlak vergisi sorgulama işlemleri...



Tarla emlak vergisi sorgulama işlemleri!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mallar için her sene emlak vergisi ödemesi yapılması gerekiyor. Ödemeler, senede iki eşit taksit halinde taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor.


Vergi mükellefiyeti, taşınmaza sahip olunması ile başlıyor. Ancak ilk sene vergiden eski malik sorumlu oluyor. Bu süreçte yeni mal sahibinin, satışın gerçekleştiği senenin sonuna kadar beyanname vermesi gerekiyor.


Bir tarla almak istediğinizi düşünelim. Tarla emlak vergisi nasıl sorgulanır?


Tarla emlak vergisi borç sorgulama işlemleri..

Bir tarla üzerinde emlak vergisi borcu olup olmadığı bulunduğu ilçenin belediyesinden sorgulanabiliyor. Sorgulama için belediyeyeye gidilebildiği gibi telefon ya da internetten üzerinden de sorgulama yapılabiliyor. 


Online sorgulama işlemi için e-belediye sistemine giriş yapılması gerekiyor.  Borç, bildirim, tahakkuk, ödeme, tahsilat, evrak takip sıhhi ruhsat başvurusu gibi birçok işlemin internet üzerinden online olarak yapılabiliyor.


E-belediye sistemini kimi belediyeler aktif olarak kullanırken; kimileri ise henüz bu sistemi kullanmıyor.


İlgili belediyeyi arayarak sistemin kullanılıp kullanılmadığını sorgulayabilir; GİB'ten sistem hakkında sorgulama yapabilirsiniz.



Tarla emlak vergisi muafiyeti!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön