25 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi sorgulama işlemleri!

Çevre temizlik vergisi sorgulama işlemleri!

Çevre temizlik vergisi, işyeri, mesken ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Vergi mesken ve işyerleri için farklı şekilde ödeniyor. Peki, vergi nasıl sorgulanır? İşte çevre temizlik vergisi sorgulama işlemleri



Çevre temizlik vergisi sorgulama işlemleri!

Çevre temizlik vergisi, işyeri, mesken ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor.


Verginin mükellefi taşınmaz malın sahibi değil, kullanıcı oluyor. Taşınmazda kiracı olması halinde vergi ödemelerinden kiracı sorumlu oluyor. Vergi mükellefiyeti de, taşınmazın kullanılmaya başlandığı tarihte başlıyor. 


Çevre temizlik vergisi, çöp vergisi olarak da biliniyor. Bu vergi belediyelerin sunduğu temizlik işleri nedeni ile ödeniyor. Çevre temizlik vergisi ödemeleri mesken ve işyerlerinde farklı şekilde yapılıyor.


Konutlar için söz konusu vergi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor. Çevre temizlik vergisi, belediyeye gidilip ödenmiyor; vergi tutarı su faturalarına yansıtılıyor. Böylece su fatuları ödenirken aynı zamanda konutlar için çevre temizlik vergisi de ödenmiş oluyor.


İşyerleri sahiplerinin çöp vergilerini ödeyebilmeleri için belediyeye gitmeleri gerekiyor. İşyerleri için belirlenen çöp vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


Çevre temizlik vergisi sorgulama işlemleri

Sorgulama işlemi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye gidilerek yapılabiliyor. İsteyenler çevre temizlik vergisi sorgulama işlemini belediyenin web sayfasından da yapabiliyor.


2015 çevre temizlik vergisi tutarları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön