19 / 04 / 2024

İşte emlak ve çevre temizlik vergisi ödeme işlemleri!

İşte emlak ve çevre temizlik vergisi ödeme işlemleri!

1 Mart'ta başlayan emlak ve çevre temizlik vergisi için ödeme süresi 31 Mayıs akşamına kadar devam ediyor. İşte emlak ve çevre temizlik vergisi ödeme işlemleri..



Gayrimenkullerin konu olduğu vergilerin başında emlak ve çevre temizlik vergisi bulunuyor. 1 Mart'ta başlayan vergi dönemi 31 Mayıs'a kadar devam ediyor. Vergi ödemeleri bağlı olunan ilçe belediyesine yapılıyor. 


Emlak vergisi ile çevre temizlik vergisini aynı mükellefler ödemiyor. Emlak vergisini gayrimenkul sahipleri öderken, çevre temizlik vergisini konut ve işyeri kullanıcıları ödüyor.


Araziler çevre temizlik vergisinden muaf

Belediyelerin temizlik hizmeti için ödenen çevre temizlik vergisini, yukarıda da belirttiğimiz gibi yalnız konut ve işyeri kullanıcıları ödüyor. Arsa ve araziler için çevre temizlik vergisi ödenmiyor.


Ayrıca kullanımda olmayan boş konut ve işyerleri için de çevre temizlik vergisi ödemesi yapılmıyor. Muafiyet için ilgili belediyeye bir dilekçe ile müracaat edilmesi gerekiyor.


Emlak vergisinde ise tek mesken muafiyeti bulunuyor. Geliri olmayan tek konut sahipleri emekliler dahil vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bunun için de yine ilçe belediyesine bir dilekçe ile müracaat edilmesi gerekiyor.


İkinci taksitler Kasım'da

Aynı dönemlerde ödenen emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi için 

ilk taksit dönemi 31 Mayıs'ta son buluyor. Verginin ikinci taksitleri ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


2017'de alınan gayrimenkulün vergisi

Emlak vergisinde muafiyet hemen başlamıyor. Taşınmazın satın alındığı sene sonuna kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Mükellefiyet ise bir sonraki sene başlıyor. Örneğin 2017'de alınan bir gayrimenkul için 2018'de emlak vergisi ödemesi başlıyor.


Ancak, çevre temizlik vergisi için mükellefiyet kullanımdan itibaren başlıyor. 2017'de alınan ve kullanılmaya başlanınan gayrimenkul için bu sene vergi ödenmesi gerekecek.


Emlak ve çevre temizlik vergisi ödeme işlemleri

emlak ve çevre temizlik vergisi ilçe belediyesine gidilerek ya da e-belediye sistemi üzerinden online bir şekilde ödenebiliyor. Online ödemelerde anlaşmalı bankaların kartları geçerli oluyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com








Geri Dön