27 / 04 / 2024

3 maddede emlak ve çevre temizlik vergisi ödeme işlemleri!

3 maddede emlak ve çevre temizlik vergisi ödeme işlemleri!

Gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmesi gereken emlak ve çevre temizlik vergisinde sona yaklaşıldı. Henüz ödeme yapmamış olan mükelleflerin son 10 günü bulunuyor..



2018 yılı vergi takvimine göre gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmesi gereken emlak ve çevre temizlik vergisinde sona yaklaşıldı. Henüz vergi borcunu ödememiş olan mükelleflerin, ödemelerini 30 Kasım akşamına kadar yapmaları gerekiyor.

Emlak vergisini gayrimenkullerin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler ödüyor. Paylı mülkiyette malik olanlar hisseleri oranında mükellef olurken, elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

İlk taksit dönemi olan Mart, Nisan ve Mayıs aylarında tüm borcunu kapatanlar, bu ay herhangi bir ödeme yapmıyor. Ayrıca, bu yıl içerisinde gayrimenkul satın alanlar emlak vergisi ödemiyor, vergi mükellefiyeti 2019 yılında başlıyor. Bu senenin vergi mükellefiyeti eski malikte oluyor.

Halk arasında çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisi, konut ve işyeri kullanıcıları tarafından ödeniyor. Eğer konut ve işyerinde kiracı varsa çöp vergisini kiracılar ödüyor. Bu yıl dükkan kiralayan veya satın alanların da bu ay içinde çöp vergisi borcunu ödemesi gerekiyor.

Peki, emlak ve çevre temizlik vergisi nereden ve nasıl ödeniyor? İşte emlak ve çevre temizlik vergisi ödeme işlemleri..

1- Konutu olanların emlak ve çevre temizlik vergisi

Yalnız tek bir konutu olan ve geliri olmayan bazı kimseler emlak vergisi ödemelerinden muaf oluyor. Bu kişiler belediyeye giderek vergi ödemelerinden muaf olmak için bir dilekçe verebiliyor. Birden fazla konuta sahip olan kimseler, sahip oldukları tüm konutlar için emlak vergisi ödemekle mükellef oluyor. Konutların çevre temizlik vergisi ise su faturasına yansıtılıyor. Faturanın ödenmesi ile birlikte vergi de ödenmiş oluyor.

2- Dükkanı olanların emlak ve çevre temizlik vergisi

Sadece dükkanı olanlar kirada da olsa boş da olsa her koşulda bu gayrimenkulü için emlak vergisini ödemekle mükellef oluyor. Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyelerine giderek ya da e-belediye sistemi üzerinden ödenebiliyor. 

Çevre temizlik vergisi ise dükkanın kullanım durumuna göre çıkıyor. Dükkanın kullanılmaması durumunda vergi ödemelerinden muaf olunuyor. Bunun için belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor. Dükkanın kirada olması halinde ise vergi ödemelerinden kiracı sorumlu oluyor. Çevre temilizlik vergisi ödemeleri ilçe belediyelerine giderek ya da e-belediye sistemi üzerinden ödenebiliyor.

3- Arsa ve arazisi olanların emlak ve çevre temizlik vergisi

Arsa ve arazisi olanlar, bu gayrimenkulleri için bağlı olunan ilçe belediyesine giderek emlak vergisini ödeyebiliyor. Söz konusu arsa ve arazilerin başka bir ilde olması halinde ödemeler online bir şekilde ya da herhangi bir belediyeden gerçekleştirilebiliyor.

Çevre temizlik vergisi ise arsa ve arazilerden tahsil edilmiyor. Bu verginin mükellefi yalnız çatılı gayrimenkuller olan konut, işyeri ve diğer binalar oluyor.

Vergi ödeme yerleri 

1- İlçe belediyeleri
2- Anlaşmalı bankalar ve ATM'leri
3- E-belediye
4- PTT Havalesi
5- Vergi internet şubesi

10 soruda 2018 Kasım emlak ve çöp vergisi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön