24 / 04 / 2024

Emlak vergisi iade işlemleri!

Emlak vergisi iade işlemleri!

Emlak vergisinde kimi zaman muafiyetten habersiz bir şekilde vergi ödemesi yapılabiliyor. Kimi zaman da mükelleflerden fazla emlak vergisi tahsil edilebiliyor. Bu durumda vergi iadesi için ne yapılır? İşte emlak vergisi iade işlemleri..



Emlak vergisi iade işlemleri!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel her taşınmazın türüne göre belirlenen farklı oranlarda hesaplanıyor. 


Vergide mesken sahipleri için muafiyet uygulaması bulunuyor. Geliri olmayan ve 200 metrekareden küçük eve sahip olan kimseler emlak vergisi ödemesinden muaf tutuluyor. Ancak muafiyet için belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor. Aksi halde vergi sorumluluğu da otomatik olarak devam ediyor.


Kimi zaman muafiyetten habersiz bir şekilde vergi ödemesi yapılabiliyor. Kimi zaman da mükelleflerden fazla emlak vergisi tahsil edilebiliyor.


Peki, haksız yere alınan emlak vergisi iade edilir mi? Emlak vergisi iadesi için ne yapılır? Emlak vergisi iade işlemleri nelerdir?


14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelge gereğince belediyelerin (2015 yılı için) 2010 ve izleyen yıllara ait Emlak vergisi iadelerinin yapılması gerekiyor.

 

Buna göre fazladan ödenen emlak vergisi iadeleri için bir dilekçe ile belediyeye müracaat ediliyor. Belediyenin bu iadeyi yapmaması halinde emlak vergisi iadesi için dava açılabiliyor.



Emlak vergisi muafiyeti ne zaman başlar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön