23 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2016!

Emlak vergisi 2016!

Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. Peki, emlak vergisi 2016 ne zaman ödenecek? Emlak vergisi 1. taksit dönemi ne zaman başlayacak?



Emlak vergisi 2016!

Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz sene taşınmaz mal satın alan kimselerin de vergi yükümlülüğü bu sene başlıyor.


Ancak geçtiğimiz sene taşınmazını elden çıkaran kimselerin vergi sorumluluğu da bittiği için bu sene emlak vergisi ödemiyor. Ancak satışın gerçekleştiği senenin vergi mükellefiyeti eski malikte oluyor.


Buna göre, 2016 yılı içerisinde yapılacak taşınmaz satışlarında 2016 yılının vergisini eski malik ödeyecek, yeni malikin vergi sorumluluğu ise 2017 yılında başlayacak.


Emlak vergisi ödemeleri senede iki eşit taksit halinde yapılıyor. Peki, emlak vergisi 2016 ne zaman ödenecek? Emlak vergisi 1. taksit dönemi ne zaman başlayacak?


Emlak vergisi ödemeleri 2016..

Emlak vergisinin 1. taksit dönemi 1 Mart 2016 tarihi itibariyle başlayacak. 31 Mayıs 2016 tarihinde sona erecek. Buna göre vergi dönemin başlaması için son 20 gün bulunuyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılacak.


Emlak vergisi oranları 2016..

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor. Bu oranlar kanunda tespit edilmiş olup, büyükşehirde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Konutların emlak vergisi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.



Emlak vergisi beyannamesi örneği 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön