23 / 04 / 2024

Emlak vergisi değerini değiştiren durumlar!

Emlak vergisi değerini değiştiren durumlar!

Ev sahipleri her yıl iki taksit halinde belediyelere emlak vergisi ödüyor. Emekliler, işsizler şehit yakınları engelliler gibi bazı kesimler 200 metrekare tek konut için emlak vergisi ödemiyor. Peki emlak vergisi nedir? Emlak vergisi ödemek zorunlu mu? İşte tüm merak edilenler...



Ev sahipleri belediyelere her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödüyor. Emekliler, işsizler şehit yakınları engellileri, 200 metrekare tek konutu olanlar bu vergiden muaf tutuluyor.

Emlak vergisi değerini değiştiren durumlar!

Takvim'de yer alan habere göre; emlak vergisinin hesaplanması büyükşehir belediyesi dışındaki yerlerde konutlarda binde 1, Büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlarda ise binde 2 olarak hesaplama yapılıyor. Vergi değerini değiştiren sebepler şu şekilde:

Emlak vergisi değerini değiştiren durumlar!

a) Yeni bina inşa edilmesi. (Mevcut binalara ilaveler yapılması veya asansör veya kalorifer tesisleri konulması yeni inşaat hükmündedir.)

b) Bir binanın yanması, yıkılması suretiyle tamamen veya kısmen harap olması veya binada mevcut asansör veya kalorifer tesislerinin kısmen veya tamamen kaldırılması.

Emlak vergisi değerini değiştiren durumlar!

c) Bir binanın kullanış tarzının tamamen değiştirilmesi veya bir binanın ikamete mahsus mahallerinden bir kısmının dükkan, mağaza, depo gibi ticaret ve sanat icrasına mahsus mahaller haline kalbedilmesi, (Bir apartmanın her dairesi bir bina sayılır ve tadil sebebi, yalnız kullanış tarzı değiştirilen daire için geçerli olur.)

d) Arazinin fidanlandırılması veya ağaçlandırılması, bağ haline getirilmesi. Fidanlı, ağaçlı veya kütüklü bir arazinin tarla haline getirilmesi veya gelmesi.

Emlak vergisi değeri nasıl hesaplanır?


Geri Dön