16 / 04 / 2024

Emlak vergisi hesaplama örneği 2015!

Emlak vergisi hesaplama örneği 2015!

Taşınmaz mallar için 1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi ödeniyor. Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Peki, vergi nasıl hesaplanır? İşte emlak vergisi hesaplama örneği 2015...



Emlak vergisi hesaplama örneği 2015!

Taşınmaz mallar için 1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi ödeniyor. Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. 


Vergi senede iki eşit taksit halinde ve belediyeye ödeniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi hesaplama örneği 2015..

Aynı değere sahip bir meskenin büyükşehirde ödenecek emlak vergisi ile normal yörede ödenecek emlak vergisi hesaplamaları şu şekilde yapılıyor;


Taşınmazın türü: Mesken

Belediyesi: Büyükşehir

Değeri: 200 bin TL

Ödenecek emlak vergisi: 400 TL


Taşınmazın türü: Mesken

Belediyesi: Normal yöre

Değeri: 200 bin TL

Ödenecek emlak vergisi: 200 TL



10 soruda emlak vergisi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön