26 / 04 / 2024

Emlak vergisi iadelerinde acele edilmeli!

Emlak vergisi iadelerinde acele edilmeli!

Hürses Gazetesi köşe yazarı olan Cem Barlas Arslan bugünkü yazısında bilmeden ödenen emlak vergilerin iadesini anlattı. İşte o yazı...



Bilmeden emlak vergisi ödediyseniz, bu vergiler iade ediliyor. Almadıysanız, acele edin. 


ÖDENEN VERGİLER 

İndirimli bina vergisi olayını çok defa bu köşede yazmıştık. Emekli, işsiz, ev hanımı, engelliler ile şehit ve gazilerin dul ve yetimleri için emlak vergisinde bir avantaj var. Buna göre şartları sağlayanlar 200m2'yi geçmeyen meskenleri için vergi ödemiyorlar. Ancak uygulamada sıkıntılar oluyor. Çok sayıda belediye, 200 m2'yi aşmayan bir konutu olan ve emlak vergisi ödememesi gereken vatandaşlardan vergi alıyor. Bilmeden emlak vergisi ödeyen; emekli, ev hanımı, işsiz ve engelli vatandaşlara ise iade söz konusu değil. 

Böyle bir uygulama yok diyor. 


MALİYE NOKTA KOYDU 

Maliye, bu olaya noktayı koydu. Gelir İdaresi Başkanlığı 14 Mayıs 2014 tarih ve 82673428-175.01.03-52964 sayılı özelgesi ile; "Geçmiş yıllarda indirimli bina vergisi şartlarını taşıdıkları halde bundan yararlanamayanlara, geriye dönük olarak (20092014 döneminde) ödenen emlak vergisinin iadesinin mümkün olduğunu" açıkladı. 


NE YAPILACAK? 

Geçmiş yıllarda, bilmeden emlak vergisi ödeyenler; 


1. İlgili belediyenin, emlak vergisi birimine, bir düzeltme dilekçesi verip, olurumu açıklayın ve Vergi Usul Kanunu'nun 120. ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın özelgesini dayanak göstererek, ödediğiniz vergilerin iadesini talep edin. Belediye, düzeltme ve iade yapmak mecburiyetinde. 

2. Emlak vergisi birimi düzeltme yapmazsa veya 60 gün içinde dilekçenize yanıt vermezse, Belediye Başkanlığı*na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi verin. 

3. Belediye Başkanlığı da olumsuz yanıt verirse veya 60 gün içinde yanıt vermezse, 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açın. 


Dr. Cem Barlas ARSLAN/Hürses


Geri Dön