24 / 04 / 2024

Emlak vergisi ile ilgili tüm merak edilenler!

Emlak vergisi ile ilgili tüm merak edilenler!

Emlak Vergisi son ödeme tarihi ne zaman? işte Emlak vergisi ile ilgili tüm merak edilenler!



Emlak vergisi ödemelerinde son tarih yaklaşıyor. Peki emlak vergisinin son ödeme günü ne zaman? Gecikme faizi ne kadar? İşte emlak vergisi ile ilgili tüm merak edilenler...

Emlak vergisi ile ilgili tüm merak edilenler!

1) EMLAK VERGİSİ’NİN SON ÖDEME TARİHİ NE? 

Emlak Vergisi’nin ikinci taksidinin ödemesinde son tarih 30 Kasım. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, Anadolu Ajansı muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, emlak vergilerinin senede iki eşit taksitle tahsil edildiğini, birincisinin mart, nisan ve mayısta, ikincisinin de Kasım ayında belediyelere ödendiğini belirtti.

İkinci taksitin 30 Kasım 2019 tarihi mesai bitimine kadar ödenmesi gerektiğini söyleyen Küçük, “Vergi süresi içinde ödenmezse, her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Mayıs sonuna kadar ödenmesi gereken ilk taksiti ödemediyseniz gecikme zammıyla birlikte iki taksiti ödeyebilirsiniz.” diye konuştu.

2) EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİYOR?

Levent Küçük, “Belediyelerin internet siteleri üzerinden yapılacak ödemelerde, dolandırıcılara karşı önlem olarak, web sitesinin sahte web sitesi olmamasına dikkat etmeliyiz.” dedi.

Kredi kartıyla yapılan ödemelerde, kartın kopyalanması veya şifrenin başkaları tarafından ele geçirilmesi risklerine karşı da dikkat edilmesi gerektiği konusunda da uyarı yapan küçük, bazı bankaların, kredi kartıyla gerçekleştirilen ödemelerde taksit uygulaması bulunduğunu, ödeme sonrası belgeyi saklamakta fayda bulunduğunu söyledi.

3) EMLAK VERGİSİ’Nİ KİMLER ÖDEMEYECEK?

Levent Küçük,  “Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri bulunması halinde Emlak Vergisi ödemez. Bu durumda olan kişiler, bir dilekçeyle belediyelere müracaat etmelidir. Bu kişiler tek meskene hisseyle sahipse, hisselerine ait kısım hakkında da sıfır Emlak Vergisi uygulanır” diye konuştu.

4) EMLAK VERGİSİ’NDE GECİKME CEZASI NE KADAR? 

Gayrimenkul uzmanı Hatice Kolçak ise, konut, dükkan, ofis, arsa ve arazi gibi taşınmazlara sahip olanların ödemesi gereken Emlak Vergisi’ni zamanında ödemeyenler için aylık yüzde 2 gecikme cezası uygulandığını belirtti.

Emlak Vergisi muafiyeti şartı taşıyanların belediyeye dilekçe vermeleri gerektiğini söyleyen Kolçak, aksi takdirde Emlak Vergisi’nin tahakkuk edeceğini söyledi. Kolçak, muafiyet şartlarını taşıyanların geriye dönük 5 sene için düzeltme yapabildiğini ve varsa ödenen verginin iadesini belediyeden talep edebileceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

“Emekli olan eşlerden her ikisinin de bir evi varda bunlardan birinde oturuyor diğerinden kira geliri alıyorlarsa ancak bir konut için sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden faydalanabilirler. Emekli sahip olduğu tek konutu kiraya verip kızı veya oğlunun evinde oturursa yine Emlak Vergisi muafiyetinden yararlanamaz. Ayrıca yazlık niteliğinde ara sıra kullanılan evlerde emlak vergi muafiyetinden yararlanamaz. Evin sürekli ikametgah olarak kullanılıyor olması lazım.”

5) YENİ EV ALANLAR EMLAK VERGİSİ ÖDEYECEK Mİ? 

Kolçak, bu sene gayrimenkul alanların Emlak Vergisi ödemeyeceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

“Bu sene gayrimenkul satın alanlar 2020’de Emlak Vergisi ödemeye başlayacak. Ancak belediyeye bu sene bildirim yapmak gerekiyor. Emlak vergi ödemeleri ilgili belediye veznelerinden, e-Devlet üzerinden, PTT veya belediyelerin kendi web siteleri üzerinden banka kartlarıyla anlaşmalı banka hesaplarına ödenebilir.”

 

Emlak vergisi 2. taksit ödemesi için son hafta!


Geri Dön