25 / 04 / 2024

DASK ile ilgili tüm merak edilenler!

DASK ile ilgili tüm merak edilenler!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen DASK'ın önemi artıyor. İşte Dask ile ilgili tüm merak edilenler...



Deprem sonucu yaşanan maddi zararları, poliçede bildirilen limitler kapsamında nakit şekilde karşılayan, binanızı tamamen veya kısmi şekilde zarar görmüş olsa dahi teminat altına alan “zorunlu deprem sigortası-DASK” önemini artırmaya devam ediyor. Deprem kuşağında yer alan ve teknotik hareketlerden sıklıkla etkilenen ülkemizdeDASK ile ilgili kamuoyunda bazı merak edilen sorular yer alıyor. 150 seneyi aşkın köklü geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, DASK ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.

1. Neden DASK sigortası yaptırılmalı?

DASK, Zorunlu Deprem Sigortasını yapmak ve yönetmek için kurulmuş olan kamu kurumudur. DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremler sonucunda oluşan maddi zararları, poliçede bildirilen limitler dahilinde karşılar. Olası bir deprem afeti halinde zararların temini amacıyla konutlara mutlaka DASK sigortası yaptırılması gerekir.

2. DASK neleri kapsıyor?

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası'yla depremin ve deprem sonucu yaşanan tsunami, yangın, infilak ve yer kaymasının doğrudan sebep olacağı maddi zararları, poliçede bildirilmiş limitler kapsamında nakit şekilde karşılar. Bina tamamen veya kısmi şekilde zarar görse de  teminat altında olur. DASK sigortası konuttaki eşyaları teminat altına almıyor. Eşyaları teminat altına alabilmek amacıyla farklı teminatlara ve içeriklere sahip olan “konut sigortası” yaptırılması gereklidir. Ayrıca bunlar dışında tamamı ticari ya da sınai amaçla kullanılan yapılar, DASK kapsamına alınmıyor. Buna rağmen, mesken şekilde yapılmış binalarda bulunan ve ticarethane, dükkân, büro ve benzeri amaçlarla kullanılmış olan kısımlar için Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılabilir. 

DASK ile ilgili tüm merak edilenler!

3. DASK poliçe primi nasıl hesaplanıyor?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen DASK prim hesaplama işlemlerini yapabilmek için; evin yer aldığı bölge, bina inşa yılı, bina yapı tarzı, metrekare cinsinden daire yüz ölçümü bilgileri de gerekiyor. Hazine Bakanlığı tarafından belirlenene Zorunlu Deprem Sigortası tarife ve talimatlarındaki esaslara göre eve ait bu bilgiler kullanılarak ödenecek prim hesaplanır. Prim hesaplaması gerçekleştirilirken; 7 farklı deprem risk bölgesi ve 2 farklı bina yapı tarzına göre belirlenen toplam 14 tarife fiyatı bilgisi kullanılıyor. Deprem sigortası teminat tutarı bu tarife fiyatı ile çarpıldığında o konuta ait DASK prim tutarı hesaplanıyor.

DASK ile ilgili tüm merak edilenler!

4. DASK sigortasının süresi kaç yıldır?

DASK'ın süresi bir senedir. Bir senenin son bulmasından sonra poliçe yenilenmelidir. DASK primi, poliçe imzalandıktan sonra ödeniyor. Zemin üstü toplam kat sayısı 3 ya da daha az olan binalarda yüzde 10 indirim, poliçe süresinin sonunda sigortanın en geç 30 gün içerisindeyenilenmesi halinde de yenilenen poliçe için yüzde 10 indirim uygulanıyor.

5.DASK nasıl yaptırılır?

Önemi git gide artan DASK başvurusu için en yakın sigorta acentesine başvuru yapılabilir ya da sigorta şirketlerinin mobil ya da web uygulamaları üzerinden başvuru yapılır. DASK fiyatları sabit şeklilde olup, ödenmesi gereken prim, sigorta şirketlerine göre değişmez. Konut ve kimlik bilgilerini beyan eden herkes DASK yaptırabilir.

DASK kapasitesi 40 milyar TL'ye çıkarıldı!


Geri Dön