29 / 03 / 2024

Emlak vergisi ödeme süresi!

Emlak vergisi ödeme süresi!

Emlak vergisi mükelleflerinin vergilerini ne zaman ödeyeceği ile ilgili hükümler Emlak Vergisi Kanunu kapsamında 30. maddede yer alıyor. Emlak vergisi ödeme süresi ile ilgili esaslar haberimizde...



Emlak vergisi ödeme süresi!

Gayrimenkul sahiplerinin yılın belli dönemlerinde emlak vergilerini ödemeleri gerekiyor. Emlak vergileri, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyelere ödeniyor. Gayrimenkulün şehir dışında olma durumlarında ise, ödemeler vergi ödemesi tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Kanuna göre emlak vergisi ödemeleri birinci taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksidi Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte yapılıyor.


2013 yılı için emlak vergisi ödemelerinin 2. taksiti, 1 Kasım ile 2 Aralık tarihleri arasında yapılacak.

 

Ödeme süresi:            

Madde 30 –              

Emlak Vergisi birinci taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.


(İkinci fıkra Mülga : 4/12/1985 - 3239/141 md.)

Maliye Bakanlığı ödeme aylarını, bölgelerin özelliklerine göre değiştirebilir.

Kanunlar veya diğer kamu düzeni koyan mevzuatla tasarrufu kısıtlanan bina arsa ve arazinin vergisi, kısıtlamanın devam ettiği sürece 1/10 oranında tahsil olunur. 9 ve 19 uncu madde hükümleri saklıdır.

Kısıtlamanın kaldırılması halinde, kaldırılma tarihini takibeden bütçe yılından itibaren emlakin vergisi, tüm vergi değeri üzerinden ödenir. 

Kısıtlamanın devam ettiği sürede tecil edilen verginin 9/10 u bina, arsa veya arazinin satılması, istimlaki veya hibe yoluyla ahara devir ve temliki halinde, tahsilat zamanaşımına uğramamış olanları muaccel hale gelir.

(Değişik : 8/12/1980 - 2350/7 md.) Kanunla ve diğer mevzuatla yapılan kısıtlamaların neler olduğu, süresi, tevsiki ve kısıtlama koyan kamu organlarının görevleri ve sorumlulukları Maliye Bakanlığınca, Milli Eğitim, İmar ve İskan ve İçişleri Bakanlıklarının mütalaaları alınarak hazırlanacak bir yönetmelikle tanzim olunur.

(Değişik : 4/12/1985 - 3239/110 md.) Devir ve ferağı yapılan bina ve arazinin, devir ve ferağın yapıldığı yıl ile geçmiş yıllara ait ödenmemiş Emlak Vergisinin ödenmesinden devreden devralan müteselsilen sorumlu tutulurlar. Devralanın mükellefe rücu hakkı saklıdır. Tapu daireleri 

devir ve ferağ işlemini, işlemin yapıldığı ayı takip eden ayın 15'inci günü akşamına kadar ilgili belediyelere bildirir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön