25 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödeme süresi 2017!

Emlak vergisi ödeme süresi 2017!

Emlak vergisini, tüm gayrimenkul sahiplerinin zamanında ödemesi gerekiyor. Aksi halde vergi cezası uygulanıyor. Peki, vergi ne zaman ödenir? İşte emlak vergisi ödeme süresi 2017..



Tüm gayrimenkuller için 1319 sayılı kanun gereğince her sene emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergiyi ödüyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Emlak vergisi, taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi ödeme süresi 2017

Emlak vergisi ödemeleri senede iki eşit taksit halinde yapılıyor. Vergi için ilk taksit dönemi 1 Mart'ta başlayıp, 31 Mayıs'ta sona eriyor. İsteyenler ödemelerin tamamını bu dönemde yapabiliyor. Verginin ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön