19 / 04 / 2024

Emlak vergisi Mayıs 2017!

Emlak vergisi Mayıs 2017!

1 Mart'ta başlayan emlak vergisi ödeme süresi 31 Mayıs'ta sona eriyor. Hala ödeme yapmamış olan mükelleflerin bu süre içerisinde ödemelerini yapmaları gerekiyor...



Emlak vergisini tüm gayrimenkul sahipleri her sene ödemek ile mükellef oluyor. Verginin ilk taksiti 3 aylık bir süre içerisinde ödeniyor. İkinci taksiti ise 30 günlük bir süre içerisinde ödeniyor.


2017 yılına ait emlak vergisi için ödemeler 1 Mart'ta başlamıştı. Vergi mükelleflerinden Mart ve Nisan ayı içerisinde ödeme yapmayanların Mayıs ayı içerisinde ödeme yapmaları gerekiyor. Vergi ödemesinde 31 Mayıs'ı geçirilmesi ve 1 Haziran'da ödeme yapılmak istenmesi halinde aylık vergi cezası uygulanıyor.


Bu ceza yüzde 1,40 oranında uygulanıyor. Vergi kaç ay ödenmezse o kadar ay için bu oranda ceza hesaplaması yapılıyor.


Emlak vergisi için ikinci taksitler 1-30 Kasım tarihleri arasında yapılıyor. Vergi ödemeleri ilçe belediyesine yapılıyor.


Emlak vergisi kanunda belirtilen ve yukarıda yer alan oranlar ile gayrimenkulün kayıtlı değerinin hesaplanması ile bulunuyor. Emlak vergisi oranları 2017 şu şekilde sıralanıyor:


Emlak vergisi ücretleri

Normal yörede meskenBinde 1
Büyükşehirde meskenBinde 2
Normal yörede işyeriBinde 2
Büyükşehirde işyeriBinde 4
Normal yörede arsaBinde 3
Büyükşehirde arsaBinde 6
Normal yörede araziBinde 1
Büyükşehirde araziBinde 2


Örnek hesaplama:

Evin değerinin 300 bin TL olduğunu ve büyükşehir sınırları içerisinde yer aldığını düşünelim. Bu ev için 31 Mayıs'a kadar 300 TL ödenmesi gerekiyor. Diğer 300 TL ise Kasım ayı olmak üzere toplamda 600 TL emlak vergisi ödenmiş oluyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön