29 / 03 / 2024

Emlak vergisi Mayıs ayında ödenir mi?

Emlak vergisi Mayıs ayında ödenir mi?

Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor. Vergi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Peki, emlak vergisi Mayıs ayında ödenir mi?



Emlak vergisi Mayıs ayında ödenir mi?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor. Vergi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor.


Malın bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Emlak vergisi ayrıca internet üzerinden de yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


Emlak vergisi ödemeleri 2 eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki, verginin taksitleri ne zaman ödenir? Emlak vergisi Mayıs ayında ödenir mi?


Mart, Nisan ve Mayıs aylarında 1. taksit; 

Kasım ayında 2. taksit ödeniyor. Buna göre, Mayıs ayında 1. taksit ödemeleri devam ediyor.


Emlak vergisi oranları:

Emlak vergisi, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler tarafından ödeniyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi için istenen evraklar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön