26 / 04 / 2024

Emlak vergisi Kasım ayında ödenir mi?

Emlak vergisi Kasım ayında ödenir mi?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince emlak vergisi mükellefi mal sahipleri oluyor. Vergi senede iki taksitte ödeniyor. Peki, emlak vergisi Kasım ayında ödenir mi?



Emlak vergisi Kasım ayında ödenir mi?

Gayrimenkul sahipleri, 1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi mükellefi oluyor. Her sene ödenmesi gereken bu vergi için ödenecek bedel taşınmazın türüne göre hesaplanıyor.


Emlak vergisi oranları; mesken, işyeri, arsa ve araziler için farklı oranlarda hesaplanıyor. Büyükşehir belediyelerinde vergi oranları yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Emlak vergisi oranları:

Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3    


Bir eviniz olduğunu düşünelim. Mesken değeri 150 bin TL olan büyükşehirdeki bu ev için 300 TL emlak vergisi; Büyükşehirde olmayan bu ev için ise 150 TL emlak vergisi ödeniyor.


Verginin ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. Hala ödeme yapmamış mükelleflerin son 3 günü bulunuyor. İsteyenler ilk taksit döneminde verginin tamamını ödeyebiliyor. Peki, emlak vergisi Kasım ayında ödenir mi?


Emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri Kasım ayı içerisinde yapılıyor. Ancak verginin ilk taksitinin ödenmiş olması gerekiyor. Aksi halde geç ödenen vergi için aylık gecikme faizi uygulanıyor.


Emlak vergisi pazar günü ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön